ČNB ve čtvrtek nejspíše opět zvýší sazby


01. 11. 2018  14:05          komentáře (0)

Ve čtvrtek bude bankovní rada ČNB rozhodovat o sazbách. Očekává se další navýšení sazeb. Jak jsou na tom sazby v Česku v porovnání s dalšími evropskými zeměmi a jak se případné další zvýšení základních sazeb promítne do cen hypoték?

ČNB ve čtvrtek nejspíše opět zvýší sazby




Podle většiny analytiků oslovených ČTK dojde během čtvrtečního zasedání bankovní rady ČNB k dalšímu navýšení úrokových sazeb. Základní sazbu ČNB zvýší pravděpodobně o 0,25 p.b. na 1,75 %. Pokud by se tak stalo, jednalo by se o páté zvýšení sazby v letošním roce. V tuto chvíli základní sazba ČNB činí 1,50 % a je na srovnatelné úrovni jako v Polsku, kterému se rovněž ekonomicky daří. Maďarsko aktuálně drží sazbu na 0,9 %. Vedle toho Evropská centrální banka stále drží své sazby na technické nule.

graf

Nastavením sazeb centrální banky reagují na vývoj ekonomiky a především inflace. ČNB se prostřednictvím zvyšování sazeb snaží tlumit inflační tlaky (inflace v září činila 2,3 % a byla tedy nad 2% cílem ČNB), chladit ekonomiku - především přehřátý trh práce a zároveň si tím může připravit i prostor pro další fázi ekonomického cyklu, aby mohla trh budoucím snižováním sazeb stimulovat. Pro aktuální zvýšení sazeb hovoří mimo jiné také slabší kurz koruny.

 

Jak se zvýšení sazeb promítne do hypoték?  

graf2

„Marže bank se dostala pod silný tlak, cena dlouhých peněz roste vytrvale už dva roky a dynamika růstu je vyšší než v letech před krizí, kdy sazby rostly od roku 2005 do roku 2008. Banky na případné zvýšení sazby ČNB budou podle mne reagovati, i když sazby navyšovaly již minulém týdnu. Čeká nás velmi pravděpodobně další zvyšování sazeb, které bohužel už zřejmě nezbrzdí ani silný konkurenční boj na konci tohoto roku“  říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

 

Tip: Aktuální přehled nabídkových sazeb naleznete v našem srovnávači sazeb hypoték.  

 

Tlak na růst sazeb komerčních úvěrů je dlouhodobý. Tím jak rostou sazby ČNB, roste i cena dlouhých peněz, kterými banky financují své úvěrové aktivity včetně hypoték. Sazba 5letého úrokového swapu již překonala hranici 2,5 % a zvýšením sazeb ČNB jen dojde k dalšímu potvrzení růstového trendu. Indexy mapující vývoj cen hypoték a sazby 5letého swapu se nyní dramaticky přiblížily. Teoreticky by to mohlo znamenat, že banky prodávají hypotéky s nulovou marží. To však samozřejmě není pravda. Každá banka má svůj mix financování postavený jinak a říjnové hodnoty indexu GOFI budou do grafu teprve doplněny. Ovšem i pak bude platit, že rozdíl mezi cenou zdrojů a cenou komerčních úvěrů je nejmenší za posledních 10 let.



ČNB ve čtvrtek nejspíše opět zvýší sazby

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12456477216

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více