ČNB zvýšila základní sazby. Budou reagovat i banky a hypotéky?


10. 10. 2018  00:46     Tisková zpráva     komentáře (0)

Bankovní rada ČNB na svém dnešním zasedání podle všech předpokladů zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 25 bazických bodů na 1,50 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,50 % a diskontní sazby na 0,50 %.

ČNB zvýšila základní sazby. Budou reagovat i banky a hypotéky?




Ać přenastavování úrokových sazeb ČNB ovlivňuje hypoteční sazby nepřímo, pro hypotéky to není dobrá zpráva. Zvyšování sazeb zpravidla předznamenává navyšování cen zdrojů, kterými se banky financují a to se dříve nebo později promítne zdražením úvěrů poskytovaných občanům a firmám. A tedy i hypoték.

Souvislost mezi vývojem sazeb ČNB a sazbou hypoték velice dobře dokumentuje následující graf. Jak je z grafu patrné, zvýšení sazeb ČNB se do sazeb hypoték promítá výrazně rychleji, než když je tomu opačně a ČNB sazby sníží.

graf1

Aktuální situace na trhu hypoték je taková, že řada bank se zdražováním hypoték vyčkávala. V říjnu začínají platit nová pravidla pro posuzování příjmů žadatelů, což generovalo zvýšenou poptávku o úvěrech, což přimělo některé banky se zdražováním vyčkat a pokusit se získat nové klienty a navýšit svůj tržní podíl. Toto období je však u konce a do toho přichází zvýšení úrokových sazeb ČNB. Co to udělá s cenami hypoték?

 

Vzhledem k tomu, že trh zvýšení sazeb ČNB očekával, domníváme se, že banky, které sazby zvyšovaly v posledních cca 2 týdnech tuto změnu sazeb ČNB již ve svých nových cenách do jisté míry zohlednily, takže tlak na růst cen by nemusel být tak silný. Na druhou stranu je na trhu několik bank, které ceny hypoték několik měsíců držely dole nebo sazby dokonce snižovaly a zvýšení sazeb ČNB pro ně může být dobrým argumentem pro zvýšení sazeb.

Průměrná nabídková sazba hypoték do 80 % LTV byla v srpnu 2,6 % (měřeno indexem GOFI 80). V září očekáváme nárůst indexu ke 2,7 % a na konci roku v našem modelu počítáme s průměrnou nabídkovou sazbou okolo 2,9 %.  

graf2

Tip: Aktuální přehled nabídkových sazeb naleznete v našem online srovnávači


 



ČNB zvýšila základní sazby. Budou reagovat i banky a hypotéky?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12613767280

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více