Co je to likvidita, a proč na ni při nákupu dluhopisů myslet?


04. 11. 2019  00:43     Tisková zpráva     komentáře (0)

Likvidita je jedním z hlavních pojmů, které byste měli vzít v úvahu, pokud investujete do cenných papírů – např. dluhopisů. Zjednodušeně řečeno, pokud je dluhopis, který kupujete, likvidní, nebudete mít problém ho, v případě nutnosti, prodat někomu jinému a získat svoje peníze zpět ještě před uplynutím doby splatnosti.

Co je to likvidita, a proč na ni při nákupu dluhopisů myslet?




To je možné např. u dluhopisů, které jsou obchodovatelné na burze. Kdykoliv v obchodních hodinách burzy je můžete prodat nebo nakoupit.

Oproti tomu u dluhopisů netransparentních firem, pro které se na trhu vžil pojem „finanční šmejdi“, je likvidita prakticky nulová. Jejich dluhopisy totiž veřejně obchodovatelné nejsou, takže se jich prakticky nemůžete zbavit.

„Většina firemních dluhopisů nesplňuje přísná kritéria pro obchodování na burze. Jsou často emitovány netransparentními společnostmi bez ratingu, zajištění, které mnohdy ani nezveřejňují účetní závěrky, jak jim to ukládá zákon“, varuje Eliška Skřivanová z portálu Rizikovedluhopisy.cz, který na rizikové emise dlouhodobě upozorňuje.

Emisní podmínky sice zpravidla umožňují převod dluhopisů na třetí osobu nebo tzv. předčasné splacení emitentem, ale ruku na srdce, kdo by měl zájem odkoupit rizikové dluhopisy, často předlužené společnosti? Předčasné splacení navíc bývá možné až ve chvíli, kdy emitent z nějakého důvodu neplní závazky – pokud např. emitent vstoupí do likvidace nebo soud rozhodne o jeho úpadku. A jak známo, kde nic není, ani smrt nebere, a tak sice můžete vznést svůj požadavek, splacení jistiny a úroku se už ale pravděpodobně nedočkáte…

„Pro drobné a nezkušené investory může mít ztráta úspor fatální následky. Často se zhlédnou v nějakém líbivě odprezentovaném, avšak nereálném podnikatelském záměru, do kterého leckdy vloží celoživotní úspory. Vymahatelnost těchto pohledávek však bývá velmi problematická a v podmínkách současné české legislativy je, bez prokázání podvodného záměru, možná pouze soudní cestou,“ dodává Skřivanová.

Proč se tedy od pochybných podnikových dluhopisů raději držet dál? Je to jednoduché. Pokud uvěříte finančním šmejdům, může se vám snadno stát, že místo bezpečné investice budete v ruce držet bezcenný kus papíru. Slibovaný ambiciózní podnikatelský plán mezitím zkrachuje a vám nakonec zbydou jen prázdné kapsy a oči pro pláč. Podobně dopadli například investoři dluhopisů společností Zoot, Triload Invest, Sedma Praha, iConsulting4Companies nebo EMTC, kterým firmy nyní dluží stamilionové částky…

Jak správně investovat do firemních dluhopisů, na co si dát pozor, rady a varování před dalšími podezřelými emisemi dluhopisů spotřebitelé najdou na www.rizikovedluhopisy.cz



Co je to likvidita, a proč na ni při nákupu dluhopisů myslet?

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

43976106688

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661