Co náš čeká v roce 2023? Vysoká inflace a také fakt, že nic není jisté


29. 12. 2022  10:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Co nás čeká v roce 2023? Možná mnoho překvapení o kterých dnes ještě ani nevíme. Jakékoliv odhadování budoucí situace je velmi ošemetné a situace se s každým dnem poměrně výrazně mění.

Co náš čeká v roce 2023? Vysoká inflace a také fakt, že nic není jisté




Bohužel bude i začátek roku ve znamení války na Ukrajině. Z toho vyplývá i nadále zhoršená situace na trhu s energiemi. Například u ceny plynu se však mění situace velmi nepředvídatelně. Aktuálně se jeho cena snížila na roční minima a to navzdory omezení dovozu této suroviny z Ruska. Pokles cen energií však nelze minimálně v prvním čtvrtletí roku očekávat.

Inflace bude vysoká

I nadále můžeme očekávat vysokou inflaci, která se bude pohybovat na hodnotách kolem 15 procent. Snižovat se přitom bude jen velmi pomalu. Neochota České národní banky zvyšovat úrokové sazby poklesu inflace moc nepomůže. Na druhou stranu výraznější vliv na snížení inflace budou mít vnější vlivy, jako postupný pokles cen dovážených surovin, materiálů, potravin apod.

Stále vysoká inflace také způsobí pokles reálných mezd, které budou růst výrazně pomaleji než míra inflace. Za svůj plat si tak lidé koupí méně, než v předchozím roce. 

Ceny nemovitostí poklesnou, ale ne výrazně

Ceny bytů a dalších nemovitostí budou i nadále zásadně ovlivňovat vysoké úrokové sazby u hypoték. Ty aktuálně již překročily 6 ti procentní hranici, a pro velkou část populace se tak hypotéky staly nedostupným zbožím. To z trhu nemovitostí odčerpalo poměrně velké finanční prostředky. Proti výraznému poklesu cen nemovitostí bude naopak působit vysoká inflace, kdy se prostředky na účtech rychle znehodnocují. Investoři i domácnosti s úsporami tak budou směrovat své úspory do investic, tedy zejména do nemovitostí. Tím nahradí částečně výpadek prostředků z hypoték.

Banky mohou očekávat rekordní zisky

Úspěšným bude příští rok zejména pro banky. Ty si i nadále udrží či zvýší své dosavadní rekordní zisky. Celková ziskovost bank by tak mohla za celý rok překročit poprvé v historii 100 miliard korun. K vysokým ziskům bankám nahrávají zmíněné vysoké úrokové sazby u hypoték. A rovněž základní úroková sazba u ČNB, u níž si banky za úrok ukládají své volné finanční prostředky.

Ekonomika poklesne

Z hlediska ekonomiky se očekává pokles výkonosti. Domácnosti začnou výrazně šetřit, export bude zpomalovat a nadále bude ekonomiku zatěžovat vysoký dovoz, který způsobí pasivní saldo obchodní bilance České republiky. Tedy budeme výrazně více dovážet než vyvezeme. To vše s dále velmi vysokým schodkem státního rozpočtu, který se blíží 300 miliardám korun.

Ekonomické vyhlídky tak úplně růžové nejsou. Z hlediska rodinné spokojenosti a životního štěstí však záleží výrazně více na každém z nás a našem okolí, jaký ten rok 2023 skutečně bude.



Co náš čeká v roce 2023? Vysoká inflace a také fakt, že nic není jisté

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15745138672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více