Aktualizováno:
Co opravňuje zvyšovat poplatky při neměnných službách?


06. 02. 2013  09:00     BP.com     komentáře (2)

Obrátil se na nás čtenář se zajímavým dotazem - podle něho mu stavební spořitelna zvyšuje poplatky, aniž by docházelo ke zvýšení komfortu služby. Kde je chyba?

Aktualizováno: Co opravňuje zvyšovat poplatky při neměnných službách?




DOPIS ČTENÁŘE:

DOBRÝ DEN,

.

dostal jsem "Výpis z účtu" a jsem rozhořčen na nejvyšší míru zjištěním, že ČMSS zase bez odsouhlasení mě coby klienta zvedla bankovní poplatky - "Předpis úhrady za vedení účtu" na současných 330 Kč! Tyto poplatky, které činily do roku 1998 100 Kč, ČMSS za 14 let zvýšila o 230 %, tedy průměrným tempem přes 16 %/rok! 
.
Považuji toto zvýšení za skandální a rád bych slyšel zdůvodnění, co tak převratného ČMSS pro klienty v době od 1998 do 2012 udělala, aby toto zvýšení poplatků zdůvodnila. Stavební spoření je svým charakterem a posláním dlouhodobá záležitost a klient s efekty stavebního spoření počítá v horizontu někdy i desítky let. Proto každá jednostranná změna podmínek ze strany ČMSS k horšímu a bez odsouhlasení klienta má formu a dopad zneužití tísně klienta a braní klienta jako rukojmí, protože klient nemá možnost jednoduše a rychle změnit banku jako v případě jiné nespokojenosti s jednáním jiné banky a jiné formy spoření.
.
Milan H.

REAKCE ČMSS (ředitel komunikace Rostislav Trávníček):

Výši poplatku lze hodnotit v porovnání se standardně nabízenými bankovními službami podobného charakteru jako přiměřenou. Její výše odpovídá zákonným regulačním podmínkám. Stavební spořitelny totiž jako jediné finanční instituce na trhu mají ze zákona regulován poplatek za vedení účtu.

Konkrétní formu regulace tohoto poplatku u ČMSS obsahují všeobecné obchodní podmínky:
Úhradu za vedení účtu účastníka, který slouží k přijímání vkladu účastníka (§ 5 odst. 11 zákona o stavebním spoření) může stavební spořitelna účtovat v roční výši, která odpovídá každoročnímu zvýšení této úhrady až o 4 % od roku 2006. Pro rok 2006 byla výše úhrady stanovena na Kč 290,-. Maximální výše úhrady v daném kalendářním roce se vypočítá podle vzorce:

maximální výše úhrady rok = Kč 290,- x 104 % (rok – 2006), přičemž výsledná hodnota maximální výše úhrady pro daný rok se zaokrouhlí na celé koruny nahoru.



Aktualizováno: Co opravňuje zvyšovat poplatky při neměnných službách?


...
Zdůvodnění
Toto je typický případ přístupu bank ke klientům. Zdůvodnit racionáním důvodem to nejde, protože se ...
Diskutovat (2)