Co trápí firmy? Finanční negramotnost zaměstnanců


28. 11. 2012  14:07     tz     komentáře (0)

AMSP ČR realizovala mezi svými členy anketu k finanční gramotnosti zaměstnanců v malých a středních podnicích, která mnohdy působí firmám problémy. Výsledky ankety např. ukazují, že 92 % respondentů je přesvědčeno o tom, že úroveň finanční gramotnost obyvatelstva v ČR není dostatečná.





„Začíná se projevovat, že v nabitém konkurenčním prostředí, kde se firmy předhánějí s nabídkami produktů spojených s finančními službami, začíná nemalá část spotřebitelů ztrácet půdu pod nohama a podlehne i sebenesmyslnější obchodní nabídce“, uvádí předseda představenstva AMSP Karel Havlíček. „Výsledkem je, že si na kreditní karty kupujeme kravaty, pečivo nebo vyrazíme na Malorku na „výhodný úvěr“. Podceňování či dokonce redukování kupecké matematiky na základních a středních školách z mnohých následně spolehlivě udělá žebráky,“ dodává.

 .

Celkem 61 % respondentů uvedlo, že má ve firmě zaměstnance, proti kterému byla nařízena exekuce. Celkový počet činí 193 s exekucí, což jsou v průměru zhruba 3 zaměstnanci na firmu. Ve 42 % firem zaznamenaly firmy nárůst exekucí nebo tzv. „osobních bankrotů“, přičemž téměř polovina z tohoto počtu firem to považuje za narůstající problém. Z negativních průvodních jevů způsobených exekucemi uvedlo 36 % respondentů menší výkonnost či soustředění zaměstnance na práci a 33 % zvýšené vytížení účetního oddělení. Dále to byla vyšší fluktuace zaměstnanců (12 %) a vyšší nemocnost zaměstnance (8 %).  Z dalších problémů lze jmenovat negativní působení na zaměstnance v exekuci, kterého nelze motivovat odměnami, neboť vše, co vydělá, jde na exekuci.

 .

„Nedostatečná finanční gramotnost tím způsobuje firmám druhotné problémy, zaměstnanci se nesoustředí na práci a motivace se míjí účinkem. I proto se firmám vyplatí podporovat interní kurzy základní finanční a právní gramotnosti, které naše asociace pro podnikatele připravuje“ uvádí Věroslav Sobotka, člen legislativního výboru AMSP.

 .

Pozitivní je poznatek, že 68 % z dotázaných firem je nakloněno finančnímu vzdělávání pro zaměstnance ve vzdělávání firmy, pokud by bylo uhrazeno v rámci některého z dotačních titulů. Z celkového počtu oslovených firem by jich 25 % finanční vzdělávání určitě zařadilo a k tomu se přidává dalších 43 %, které se k využití této možnosti spíše přiklánějí.

 .

Ankety se zúčastnilo 106 malých a středních firem. Výsledky ankety slouží jako podklady pro další aktivity AMSP v této oblasti v roce 2013 a dalších letech.



Co trápí firmy? Finanční negramotnost zaměstnanců

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16453373264

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více