Stát začíná tvrdě motivovat občany k očkování. Co váš čeká v následujících dnech?


01. 11. 2021  09:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Počet nově nakažených covidem přesahuje již 5000 denně a je zřejmé, že bez opatření se nárůst nakažených zbrzdi nepodaří. Ke dni 1. listopadu začínají platit nová plošná opatření proti šíření této nemoci. Z velké části se týkají provozu a služeb restaurací. Co vás tedy čeká?

Stát začíná tvrdě motivovat občany k očkování. Co váš čeká v následujících dnech?




Je zřejmé, že nová opatření nemají za cíl jen plošně snížit kontakty lidí a tedy i šíření nákazy, ale stále výraznějším cílem je i motivace dosud neočkovaných lidí k očkování. Po letním boomu se totiž počet nově očkovaných doslova zasekl a denně přibývalo jen několik tisíc nově naočkovaných. Aktuální proočkovanost druhou dávkou tak představuje pouhých 58 procent. Vysoká míra proočkovanosti je přitom zásadní k tomu, aby jsme mohli po vzoru Portugalska nad nemocí zvítězit a eliminovat nutnost jakýchkoliv omezujících a plošných lockdownů. I server Bankovní poplatky tedy vyzývá své čtenáře, aby se nechali očkovat, pokud tak ještě neudělali.

Účinnost testů se výrazně zkracuje

Nejdůležitějším opatřením je zkrácení účinnosti testů. PCR testy nově nebudou platit 7 dní jako dosud, ale pouze 72 hodin, tedy 3 dny. U antigenních testů se pak platnost nově snižuje z původních 72 hodin na 24 hodin, tedy pouhý jeden den. Pro neočkované to znamená, že pro zajištění běžných aktivit budou muset častěji podstupovat testy. Více testů tedy budete potřebovat pro vstup do restaurací, do bazénu či do posiloven. 

Testy se budou platit

To ale není vše. Testy jejichž vykonání nenaordinoval lékař budou nově zpoplatněny. Ruší se tak opatření, které začalo platit krátce před prázdninami, kdy stát zajistil testování na covid zdarma. Od 1. listopadu tedy dojde ke zpoplatnění testů s výjimkou osob do 18 let, rozočkovaným po první dávce a těm kteří se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů. Tyto osoby budou moci využít PCR testování 2 x měsíčně zdarma. Ostatní už si je budou muset zaplatit.

Přísnější kontroly bezinfekčnosti

Hygienické stanice po celé republice spouští doslova kontrolní smršť. Hlavními zařízeními, které se budou kontrolovat jsou restaurace, sportoviště, bazény a další zařízení kde je nutné překládat potvrzení o bezinfekčnosti a nosit respirátor. Nutné dodat, že objektivní odpovědnost za dodržování restaurací je na provozovateli, nikoliv primárně na zákazníkovi. Tedy zařízení jsou povinna dodržování opatření přísně kontrolovat. 

V restauracích, cukrárnách či bufetech, kde si chcete dát jídlo či nápoj se už tak můžete setkat s požadavkem personálu na prokázání bezinfekčnosti. Jak?

- potvrzením o očkování druhou dávkou vakcíny

- platným PCR testem

- platným antigenním testem

- doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech

KOMPLETNÍ INFORMACE NALEZNETE NA STRÁNKÁCH MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ZDE!



Stát začíná tvrdě motivovat občany k očkování. Co váš čeká v následujících dnech?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15589547696

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více