ČSOB Pojišťovna registruje zvýšený počet úmyslných sebeporanění


18. 08. 2009  12:18     Tomáš Hejda     komentáře (0)

Do Česka se vrátil fenomén, který zde ve větším měřítku nebyl již dlouho pozorován – úmyslné sebepoškozování. Jeho cílem je získat za takovýto úraz finanční odškodnění od pojišťovny. Tento jev může souviset s finanční situací některých rodin, která nutí některé lidi k činům, které by je za normální situace ani nenapadly.





ČSOB Pojišťovna v poslední době zaregistrovala několik hlášení úrazů, okolnosti jejichž vzniku nasvědčují tomu, že nešlo o náhodná, ale o úmyslná sebeporanění. Nejčastěji šlo o zranění horních končetin. K těmto zoufalým činům se přitom zpravidla uchýlili lidé, kteří se potýkají s propadem finančních příjmů.   „Posuzovat úrazy, které si někdo způsobí sám úmyslně, je z lidského hlediska velice obtížné a s těmito lidmi soucítíme. Z pohledu pojišťovací legislativy však jde o pojistný podvod, a pojistné plnění proto nelze vyplatit,“ řekl Zdeněk Horáček, vedoucí oddělení forenzního auditu ČSOB Pojišťovny, které se na odhalování pojistných podvodů zaměřuje.   Z úrazového pojištění lze u ČSOB Pojišťovny získat odškodnění jednak za dobu léčení úrazu (až 500 korun za den), jednak za trvalé následky úrazu. Pojistné plnění se přitom řídí rozsahem následků poranění a sjednanou pojistnou částkou. Například při amputaci prstu horní končetiny a zvolené pojistné částce jeden milion korun by výše odškodnění mohla dosáhnout až 250 tis. korun (při tzv. progresivním plnění, u nějž výše náhrady odpovídá až čtyřnásobku pojistné částky). Z plnění jsou však z důvodu morálního hazardu vyloučena úmyslná sebepoškození, stejně jako je tomu se sebevraždou v případě životního pojištění.    Z historie českého pojišťovnictví jsou případy sebepoškozování hnané vidinou získat peníze od pojišťovny známé například z doby velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. V nedávných letech však byly velice vzácné a pokusy ošálit pojišťovnu se soustředily spíše na oblast majetkových pojištění, například na úmyslná zapálení domu či podniku nebo fingované dopravní nehody. Rostoucí počet případů sebepoškozování a pokusů
o sebevraždu byl nyní v souvislosti s finanční krizí zaznamenán nejen v Česku, ale i v mnoha jiných státech světa, kupříkladu ve Spojených státech nebo Japonsku, kde je tento nárůst daleko citelnější.   PŘÍKLAD SEBEPOŠKOZENÍ JAKO POJISTNÉHO PODVODU   Vyšetřovatele ČSOB Pojišťovny zaujala údajná nehoda klienta, který při sekání trávy přišel
o dva prsty na ruce. Nešťastná událost se údajně stala při odstraňování spadlé suché větve pod sekačku. V momentě, kdy se ji poškozený snažil vytáhnout, prsty se dostaly pod zapnutou sekačku. Při následném dalším šetření se ukázalo, že klient si uzavřel životní pojištění na vysoké částky u tří různých pojišťoven krátkou dobu před nehodou. Dalším podezřelým ukazatelem bylo i to, že se stala v podvečerních hodinách, tedy v době, kdy již bylo šero. Navíc večer před údajným sekáním trávy padal sníh. Během dalšího šetření podezřelých okolností klient přiznal, že si prsty usekl sekerkou sám a zpětně uzavřel pojistnou smlouvu za účelem získání pojistného plnění od všech tří pojišťoven.
    Celkem bylo za první pololetí provedeno 167 kontrolních šetření. Uchráněno bylo 17 milionů korun. Oproti stejnému období z loňského roku jde o hodnotu menší o 6 milionů korun. Podle statistik ČSOB Pojišťovny bývá největší počet pojistných podvodů odhalen v Praze. Dlouhodobě se na vrcholu žebříčku nejčastějších pokusů drží podvody s automobily.


ČSOB Pojišťovna registruje zvýšený počet úmyslných sebeporanění

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12604701632

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více