ČSOB se připojí k dalším bankám, ruší poplatek za vklad hotovosti


31. 07. 2011  15:15     ČTK     komentáře (0)

Československá obchodní banka od pondělí mění sazebník a připojí se tak k dalším tuzemským bankám, které kritizovaný poplatek za vklad hotovosti neúčtují. Od září tento poplatek zmizí i ze sazebníku GE Money bank, která ho ovšem již fakticky neúčtuje od července. Během loňského roku ho zrušily Raiffeisenbank a Česká spořitelna, neúčtuje jej například ani UniCredit Bank. Právě poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet před rokem zvítězil v pátém ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek, pořádané webem bankovnipoplatky.com.





Podle majitele serveru Patrika Nachera přitom z pohledu bankovních poplatků je trend posledních měsíců a let zřejmý. "Banky se snaží směrovat klienty k využívání internetbankingu, ale zároveň je neztratit z dosahu osobního kontaktu," uvedl. Banky tak ruší sice kritizované poplatky, ale naopak zvyšují poplatky za služby, kde to provokuje méně. Rovněž snižují počty balíčkových účtů a nahrazují je jedním kontem na míru, kde si klient volí služby v rámci určitých cenových hladin. Nacher ale zároveň upozornil, že například nejabsurdnější poplatek roku 2005 za příchozí bezhotovostní platbu na účet klienta stále řada, většinou větších bank, některým svým klientům stále účtuje.  

Nové banky na obzoru

Druhá polovina roku podle Nachera s sebou ovšem přinese další moment - razantní nástup nových bank na český trh. "A z tohoto úhlu pohledu se domnívám, že se postavení bankovních klientů bude zlepšovat," dodal. Na trh vstoupila nedávno Zuno Bank, na podzim by to měla být Air Bank. Obě banky chtějí být pro své klienty nízkonákladové. ČSOB dále od srpna změní i pravidla pro výměnu českých bankovek a mincí. Výměna byla dosud bezplatná do 49 kusů. Nově se limit zvýší na 100 kusů, musejí to však být mince nebo bankovky stejné hodnoty. Banka nyní vybírá poplatek od výměny 50 kusů, a to dvě procenta z vyměňované částky, minimálně však 100 korun. Stejný poplatek bude od srpna vybírat až od 100 kusů stejné hodnoty. Zdarma bude u ČSOB, a to i pro podnikatele a firmy, vklad hotovosti přes bankomat ČSOB. Poštovní spořitelna, která je součástí ČSOB, nebude účtovat poplatek za vklad hotovosti jen přes bankomaty. Manipulační poplatek za vklad na přepážce zachová.  

Sazebník mění také ČS

Od září mění sazebník i Česká spořitelna. V případě výměny bankovek a mincí přistupuje na prakticky stejné změny jako ČSOB. Tyto změny přitom vyplývají z nového zákona o oběhu bankovek a mincí. Bezplatně tak bude vyměňovat 100 bankovek a mincí jednotlivé hodnoty či vkládat na účet maximálně 100 kusů mincí. Současná hranice pro bezplatnou výměnu či vklad je nyní 50 kusů. Při překročení hranice bude účtován poplatek ve stávající výši dvou procent, minimálně 125 korun. Klienti spořitelny budou moci rovněž bezplatně uhradit v hotovosti dluhy z kreditních karet a spotřebitelských úvěrů. "Poplatek za předčasné splacení úvěru můžeme účtovat, pokud ho mají sjednaný ve smlouvě k úvěru," uvedla banka.  

Volksbank a Domácí konto

Od 8. srpna mění sazebník menší z tuzemských bank, Volksbank. Vedení a zrušení termínovaného vkladu bude u banky zdarma. Naopak 55 korun budou platit klienti, kteří využívají Aktiv konto. Konto, jehož prodej byl již ukončen, banka nabízela ve speciálních prodejních místech pod názvem VolksbankShop a bylo až do konce loňského července zdarma. Pokud klienti Aktiv konto nebudou chtít dále využívat, mohou si nově vybrat Domácí konto za 47 korun měsíčně. Srpnová změna sazebníku Volksbank zdraží i výběry z bankomatů. V síti Volksbank vyjdou na čtyři koruny, tedy o korunu více, v síti ČSOB na osm korun, tedy o dvě koruny více. Výběr z bankomatu u ostatních bank stoupne o pětikorunu na 35 korun. Slevy na poplatcích lze získat, pokud klient bude na účet u bank posílat 15.000 korun a současně provede alespoň pět odchozích transakcí.  

Poplatky šly opět nahoru

Podle studie společnosti Scott & Rose se bankovní poplatky v ČR meziročně opět zvýšily. Většina bank si účtuje o desítky až stovky korun víc. Náklady na vedení účtu vzrostly podle studie především klientům České spořitelny, GE Money Bank, Raiffeisenbank, Volksbank a LBBW Bank. Z velkých bank nezdražovala prý jen ČSOB. Trend podle listu souvisí se snahou bankovních domů, které chtějí klienty odradit od využívání poboček a hotovostních operací.  


ČSOB se připojí k dalším bankám, ruší poplatek za vklad hotovosti

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15703927136

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více