ČTK:
Banky chystají obsluhu účtů přes aplikace na chytrých telefonech


29. 09. 2011  12:27     ČTK     komentáře (0)

Většina tuzemských bank připravuje pro klienty možnost obsluhovat bankovní účty pomocí tzv. chytrých telefonů. V současnosti nabízí plnou obsluhu bankovního účtu tímto způsobem menší banky, jako například Fio banka nebo Equa Bank. Ostatní banky bankovní aplikaci pro chytré telefony nabízejí s omezenými funkcemi nebo je připravují. Vyplývá to z průzkumu ČTK mezi tuzemskými bankami. Prodej chytrých telefonů v posledních letech roste díky rozšíření mobilního internetu velmi rychle.





Bankovní aplikace pro mobilní telefony s operačními systémy, jako jsou Android nebo iOS, umožní vedle obsluhy účtu například získat klientům seznam poboček podle aktuální pozice, kontakty nebo polohu bankomatů.

.

Jako první na trhu nabídla bankovní aplikaci pro chytré telefony Fio Banka. "V květnu tohoto roku banka zpřístupnila Smartbanking pro iPhone, od srpna pak i verzi pro Android. Aplikace je zdarma k dispozici na AppStore a Android Marketu," uvedla mluvčí Fio Banky Vendula Žaloudíková. AppStore je internetový portál firmy Apple a Android Market je internetový portál pro uživatele operačního systému Android, který celosvětově využívá přes 40 procent chytrých telefonů.

.

Z velkých tuzemských bank vlastní aplikaci pro chytré telefony nabízí Komerční banka, ovšem zatím bez možnosti obsluhovat účet. V současnosti mohou klienti získat přehled o umístění bankomatů a poboček KB.

.

"Již na podzim rozšíříme novou Mobilní banku 2 o první aktivní aplikace, jako jsou kalkulačky hypotečních a spotřebitelských úvěrů. V první polovině roku 2012 pak začnou v Mobilní bance 2 fungovat další aktivní operace, jako je přehled zůstatků a transakční historie, bankovní převody a další," uvedl vedoucí Přímého bankovnictví Komerční banky Mojmír Prokop.

.

"Aplikaci pro chytré telefony připravujeme. Podrobnosti ovšem sdělíme, jakmile budou aktuální," řekla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Aplikaci připravuje i UniCredit Bank, která podle svého mluvčího Tomáše Pavlíka představí detaily na tiskové konferenci v říjnu. O jejím vytvoření uvažuje i LBBW Bank.

.

Největší tuzemská banka, Česká spořitelna, klientům nabízí aplikaci Erste Group s názvem "Spořitelna", díky které najdou nejbližší pobočku či bankomat České spořitelny, přečtou si investiční doporučení pro akciové trhy, prognózy anebo aktuality či novinky z banky. "V oblasti přímého bankovnictví neustále pracujeme na inovacích, o připravovaných novinkách však s ohledem na konkurenci informujeme až ve chvíli, kdy je to aktuální," uvedla Klára Pačesová z tiskového oddělení banky.

.

V říjnu spustí mobilní verzi internetových stránek i GE Money Bank, a to včetně internetového bankovnictví. Na mobilním portálu banky bude podle mluvčího Pavla Zúbka k dispozici například vyhledávání bankomatů a poboček propojené s GPS navigací. "Do konce roku připravujeme aplikace pro iOS a Android, které budou k dispozici v App Store a na Android Market. Část obsahu bude také dostupná i bez připojení na internet, například rady a kontakty pro nouzové situace jako je ztráta platební karty," uvedl Zúbek.

.

Internetová Zuno Bank, která vstoupila na tuzemský trh letos v červenci, podle své mluvčí Pavly Renčínové netrvá na speciálních aplikacích pro chytré telefony. "Poskytujeme mobile banking všem, tedy i těm s 'obyčejným' mobilem. V mobile bankingu od ZUNO klient snadno zkontroluje zůstatky na účtech, pošle domácí platbu, najde kontakty na ZUNO nebo si třeba otevře vklad," uvedla. Podle výzkumu GfK Retail and Technology prodej chytrých telefonů rychle roste a na celém světě si jich lidé letos koupí zhruba 400 milionů. Poptávku po smartphonech žene vzhůru zejména mobilní internet. Nyní podle Agáty Jankovské ze společnosti GfK Czech více než jeden ze tří mobilních telefonů prodaných v Evropě má přívlastek "chytrý".

.

Aplikace pro chytré telefony začínají nabízet i další finanční ústavy, například pojišťovny. Skupina Axa nedávno oznámila, že pro chytré mobilní telefony iPhone a tablety iPad 2 nabízí aplikaci AXA Manager. Díky ní mohou klienti mít pod kontrolou své smlouvy, okamžitě vyhotovit záznam o dopravní nehodě nebo poskytnout adekvátní první pomoc.



ČTK: Banky chystají obsluhu účtů přes aplikace na chytrých telefonech

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15718907456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více