ČTK:
některé banky včetně ČS zvyšují možné přečerpání účtu automaticky


09. 11. 2010  13:18     ČTK     komentáře (1)

Pokud klient s navýšením nesouhlasí, musí sám aktivně banku kontaktovat a takovou nabídku odmítnout. Někteří klienti přitom s postupem bank nesouhlasí a odborníci se domnívají, že by měl být pro zřízení kontokorentu nutný aktivní souhlas klienta. Vyplývá to ze zjištění ČTK.





Vedle České spořitelny navyšuje automaticky kontokorent klientům i Poštovní spořitelna, marketingová značka ČSOB. Ostatní banky, jako například Raiffeisenbank, UniCredit Bank nebo samotná ČSOB, vyžadují před navýšením kontokorentu souhlas klienta nebo žádost o takový krok. Česká spořitelna i Poštovní spořitelna přitom uvádějí, že jejich přístup je pro klienty výhodný a setkávají se většinou s pozitivní reakcí. "Podle našich statistik je pouhých pět procent klientů nespokojeno s navýšením kontokorentu, zbylých 95 procent toto navýšení uvítá, zvlášť z důvodu vytvoření větší finanční rezervy pro nenadálá vydání," uvedlo tiskové oddělení České spořitelny. "Setkáváme se spíše s pozitivní reakcí, protože klient nemusí pro navýšení limitu v podstatě nic udělat," uvedla mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková. Například provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher se ovšem domnívá, že takové služby by banky automaticky zprovoznit neměly. "Nabízené služby, ze kterých vyplývají i povinnosti pro klienty, by podle mého názoru měly být pouze s aktivním souhlasem klienta. Podle mého názoru je mylná interpretace, že když nezareaguji, tak s nabídkou souhlasím," uvedl. Například Komerční banka nemá podle své mluvčí Moniky Klucové možnost svým klientům jednostranně zvýšit limit kontokorentu. "Pokud klient chce zvýšit limit, potom je nutné, aby podepsal žádost a následně dodatek ke své smlouvě k běžnému účtu," uvedla Klucová. UniCredit Bank nebo Raiffeisenbank sice pravidelně vyhodnocují klienty, kteří by mohli navýšený limit získat. Ale samotné navýšení, i když předem schválené, banka neprovede, dokud klient nepodepíše dodatek ke smlouvě. Kontokorent je bankovní služba sjednaná k běžnému účtu, která klientovi dovoluje čerpat z účtu peníze i v případě, že na něm nemá dostatečnou hotovost. Pokud banka limit pro kontokorent navýší automaticky, může podle odborníků nepozorným klientům způsobit zbytečný růst dluhů. Obchodní podmínky například České spořitelny, se kterými při založení účtu musí klient souhlasit, to umožňují.


ČTK: některé banky včetně ČS zvyšují možné přečerpání účtu automaticky

Dekuji, nechci
Tak se mi to ted stalo taky u CS, navysili mi kontokorent sami od sebe z 10 na 25 tisic. Zjistil jse...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16277445968

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více