ČTK:
Spotřebitelské úvěry jsou nejdražší za pět let, firemní zlevňují


17. 05. 2010  07:59     ČTK     komentáře (0)

Spotřebitelské úvěry pro domácnosti jsou letos nejdražší za posledních pět let, jejich ceny měřené roční procentní sazbou nákladů (RPSN) se postupně zvyšují od května 2007.





Naopak firemní úvěry od července 2008 zlevňují. Vyplývá to ze systému ARAD České národní banky. V letošním únoru dosáhla RPSN u spotřebitelský úvěrů domácnostem 15,8 procenta, což bylo nejvíce od února 2005. V březnu sazby mírně klesly na 15,65 procenta. Aktuálnější údaje zatím nejsou k dispozici. Výrazné zvyšování úrokových sazeb spotřebitelských úvěrů začalo na jaře roku 2009. "Banky i úvěrové společnosti takto začaly vytvářet rezervy na případnou horší platební morálku klientů," uvedl již dříve pro ČTK šéfredaktor finančního serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal. "Doplatí na to dobří klienti splácející úvěr, protože ve vyšší sazbě zaplatí riziko neplatičů," doplnil. Naopak úvěry nefinančním podnikům zlevňují od července 2008. Tehdy dosahovala průměrná úroková sazba u těchto úvěrů 5,6 procenta, začátkem letošního roku se pohybuje jen mírně nad čtyřmi procenty. Přestože jsou sazby ČNB již delší dobu na historických minimech, tržní sazby na to příliš nereagují. "Již delší dobu se ukazuje, že rozhodnutí centrálních bankéřů se na úročení především úvěrových produktů příliš neprojevuje," uvedl analytik AWD Česká republika Lukáš Buřík. Podle něj nelze očekávat žádné výrazné změny ani v souvislosti s posledním snížením sazeb ČNB začátkem května. To potvrzují také vyjádření některých bank. "Sazby ČNB pro nás nejsou rozhodující, důležitý je dopad této změny na mezibankovní trh. Počkáme tedy, jestli a případně jak se změna projeví na mezibankovním trhu, a podle toho budeme reagovat," komentoval květnové snížení sazeb ČNB mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Bankovní rada České národní banky 6. května snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba tak klesla na historicky nejnižší úroveň 0,75 procenta.


ČTK: Spotřebitelské úvěry jsou nejdražší za pět let, firemní zlevňují

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15603789712

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více