Každý čtvrtý Evropan není schopen splácet dluhy


25. 11. 2016  09:35     TZ     komentáře (0)

Česká republika se umístila na děleném 4. místě co do schopnosti splácení dluhů, a to dokonce s rozdílem pouhého jednoho procenta na vedoucí trojici.

Každý čtvrtý Evropan není schopen splácet dluhy




Pouze 16 % Čechů tvrdí, že aktuálně nedokážou splácet dluhy. Oproti evropskému průměru, který v současnosti činí 27 %, se jedná o znatelně nadprůměrnou hodnotu.

Češi tak v tomto ohledu „deklasovali“ takové státy, jako jsou Německo (21 %), Velká Británie (22 %) anebo Francii (28 %). Úspěšnější nebylo překvapivě ani Švýcarsko, kde není s to dostát svým finančním závazkům 24 % obyvate.

Dělené první tři příčky obsadily severské země Dánsko, Norsko a Švédsko, kde  má shodně v současnosti problém se splácením dluhů 15 % obyvatelstva. Nejhůře jsou na tom Řecko (68 %) a Portugalsko (49 %)

Z různých typů plateb Češi nejčastěji nezvládají nebo odkládají splátky svých úvěrů (20%), pokut (19%) a účtů za mobil (18%). Nejposlušnější jsou naopak při placení daní. Pouze 6 procent prohřešků těch, co mají potíže splácet, se týká daní

Celková zpráva o platbách spotřebitelů, předkládaná každoročně  společností Intrum Justitia, je založena na odpovědích 21 317 evropských respondentů z 21 zemí, z toho bylo 1014 z České republiky.

Z výsledků plyne, že podstatná část všech domácností má potíž vyjít se svými příjmy a že mnohé si musely na splácení složenek půjčovat. Z našich dat rovněž plyne, že lidé, kteří jsou již od mládí zatížení dluhem, se z něj většinou později již nevymaní,“ uvádí Mikael Ericson, generální ředitel společnosti Intrum Justitia.

Čtyřiačtyřicet procent všech Čechů v posledních dvanácti měsících nesplatilo včas přinejmenším jednu fixní platbu. Hlavním důvodem je nedostatek peněz. Například v Řecku to však bylo celých 76 procent lidí. Nejmenší podíl pozdních plateb je v Dánsku a Španělsku, ale pořád se loni 31 procent z nich, tedy třetina populace, zpozdila s platbou.

To je samozřejmě velmi nepříjemné pro lidi s ekonomickými obtížemi, ale ohrožuje to i firmy, jejich vyhlídky na růst a schopnost najímat nové zaměstnance,“ pokračuje Mikael Ericson, generální ředitel Intrum Justitia.

Až 16 procent Čechů dále uvádí, že dnes nejsou s to splácet dluhy. U této skupiny platí, že jejich ekonomická situace je horší než loni a že ohledně finanční budoucnosti mají nižší očekávání.

O tom svědčí i následující údaje:

  • ·         Nejvíce, až 45% lidí, si při potížích půjčuje od rodiny. 27% u přátel. Banky následují až potom s 23%.

  • ·         23% obyvatel má pocit strachu, že pokud vše zaplatí včas, nevyjdou s penězi.

  • ·         10% lidí zvažuje stěhování do jiné země z finančních důvodů.

  • ·         11% lidí věří, že jejich děti budou v horší finanční situaci než jsou oni.

  • ·         9% lidí uvádí, že finanční situace jim brání v ukončení vztahu s jejich partnerem/partnerkou.



Každý čtvrtý Evropan není schopen splácet dluhy

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více