Daňový bonus na děti se zvýšil. Nárok na něj nemají statisíce rodičů


04. 03. 2016  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Daňový bonus na děti se od roku 2016 poměrně významně zvýšil, což je potěšující zpráva pro mnoho zaměstnanců s dětmi. Statisíce živnostníků však bonus na své děti čerpat nemohou. ČTĚTE DÁLE!

Daňový bonus na děti se zvýšil. Nárok na něj nemají statisíce rodičů




Od roku 2016 se zvyšuje daňový bonus na druhé dítě o sto korun, na třetí a další dítě pak o 300 korun. Už v roce 2015 si mohl zaměstnanec s jedním dítětem přilepšit ročně o 13 404 korun, zaměstnanec s dvěma dětmi pak o 29 208 korun. Pokud jeho daňová povinnost je nižší než daňový bonus, může tento rozdíl čerpat rodič od státu právě jako daňový bonus na děti.

Až 200 tisíc živnostníků nárok nemají

Problémem však je, že čerpat tuto výhodu nemůže každý rodič. Tedy děti nemají stejné postavení a stejná práva v rámci tohoto systému. Pokud je totiž rodičem dítěte živnostník, který se rozhodl využít zákonnou možnost uplatnit své výdaje jednoduše paušálem, pak nárok na daňový bonus na dítě nemá. Toto omezení zavedené vládou Petra Nečase nezměnila dosud ani vláda středolevá. Živnostníci, kteří uplatňují výdaje paušálem, přestože hradí daně jako kterýkoliv jiný občan v ČR, nemá neodůvodněně možnost uplatnit výhodu na své děti, které jsou pak tímto nejednotným postupem poškozovány.

Paušál bude překážkou uplatnění bonusů i tento rok

Nikde přeci není řečeno, že děti živnostníků uplatňujících paušál mají z uvedeného nějaké výhody, či vyšší a lepší zabezpečení. Spíše je tomu naopak. Nejčastěji totiž uplatňují paušál živnostníci, kteří nemají dostatek prostředků na výdaje spojené s vedením účetnictví a dalších formalit. Nebo tito lidé prostě nemají čas ani chuť věnovat se zbytečné a časově náročné administrativě spojené s vedením přehledu výdajů apod.

Je jasné, k čemu toto omezení živnostníků mělo vést. Cílem bylo zvýšit daňové příjmy od této skupiny lidí. Právě živnostníci byli těmi, kdo uplatňovaly bonusy po státu nejvíce. Nicméně to není důvod, proč poškozovat děti těch, kteří skutečně deklarované nízké příjmy měli a mají, a tudíž jim vycházel v daňovém přiznání nízký daňový základ, který odůvodňoval uplatnění záporného bonusu na děti. Uplatňování kolektivní viny na jednu skupinu obyvatel či v tomto případě dětí, není to nejlepší řešení.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Daňový bonus na děti se zvýšil. Nárok na něj nemají statisíce rodičů

Diskutovat (0)