Deadline pro dohodu mezi EU a Velkou Británií minul, jednání pokračují


15. 12. 2020  10:45     Tomáš Volf     komentáře (0)

Deadline ve vyjednávání mezi EU a Velkou Británií se posouvá na konec roku. Koruna se poslední den minulého týdne pohybovala v širších pásmech bez jasného trendu.

Deadline pro dohodu mezi EU a Velkou Británií minul, jednání pokračují




Koruna zakončila týden v širším pásmu kolem střední hodnoty 26,30 EURCZK. Podobný obrázek jsme viděli také k dolaru, kde se domácí měna obchodovala kolem 21,70 USDCZK. 

Zpráv bylo zveřejněno hned několik, ale žádná z nich svou důležitostí nepřevýšila ty ostatní. Nejzajímavější byl německý IFO index podnikatelského klimatu na prosinec, který vzrostl na 90,7b., což je lepší výsledek, něž v listopadu a zároveň, něž jaký čekaly trhy. 

Víkendovou zprávou číslo jedna byl beze sporu krach jednání mezi EU a Velkou Británií na podobě dohody pobrexitových vztahů. V neděli totiž vypršela lhůta na podepsání smlouvy. B. Johnson řekl, že by se měli Britové připravit na tvrdý brexit. Vyjednávací teamy se však dohodly, že včerejší deadline posunou na konec roku. Která ze stran ustoupí tlaku té druhé, budeme tedy vědět během následujících dvou týdnů. I když nedojde k dohodě, svět nekončí, vyjednavači se vymění a několika měsíční odstup možná ukáže nové perspektivy.

Trh práce ve Velké Británii získává protichůdné zprávy. Za 3.Q klesl počet lidí v zaměstnání o 144 000, což je výrazně nižší číslo, než jaké čekaly trhy, ale v meziročním srovnání se jedná o nejhorší výsledek za posledních deset let. 

Česká koruna k libře se vrátila z hodnot z minulého týdne, kdy se měnový pár obchodoval na hranici 29,20 GBPCZK, na dnešních 28,85 GBPCZK. V dalších dnech počítáme s tím, že libra bude volatilní a jakákoli zpráva o vakcinaci a či dohodě s EU bude pod drobnohledem investorů. 

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 

 



Deadline pro dohodu mezi EU a Velkou Británií minul, jednání pokračují

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16511875616

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více