Deflace povede k záporným úrokům. Vklady nevydělají


07. 03. 2016  00:59     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Země Eurozóny se propadly opět do deflace. Důsledkem je očekávané snížení úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky do mínusových hodnot. Držet hotovost se tak bankám nevyplatí. ČTĚTE DÁLE!

Deflace povede k záporným úrokům. Vklady nevydělají




Mnozí ekonomové jsou přesvědčeni, že na tyto kroky ECB bude muset reagovat i Česká národní banka a poprvé v historii stanovit záporné úrokové sazby. Důsledkem tohoto kroku pak bude, že vklady uložené v bankách nebudou Čechům vůbec vydělávat. I přes záporné úrokové sazby na mezibankovním trhu by se však nemělo stát, že by klienti bankám platili za to, že u nich mají uloženy své úspory. Mnohem pravděpodobnější je varianta, že vklady dosáhnou pouze nulových hodnot.

Deflace, tedy snižování cen znamená, že ceny v ekonomice klesají. Právě tato obava byla jedním z nejdůležitějších důvodů, proč ČNB přistoupila na konci roku 2013 k oslabení koruny. Tato operace je, i přes veškerou kritiku, úspěšná, protože Česká ekonomika je zatím jednou z mála, která se přímé deflaci, tedy snižování cen v ekonomice, vyhnula. I přesto je však inflace v České republice výrazně nižší, než jsou inflační cíle ČNB. Aktuálně tak inflace dosáhuje cca 0,3 procenta, zatímco plány ČNB očekávají inflaci na úrovni až 2 procent. Rozdíl je tedy velmi velký. 

Proti deflaci, tedy snižování cen, bojuje Evropská centrální banka snahou o emisi dalšího oběživa do ekonomiky. ECB tak tiskne nové peníze a uvolňuje je do ekonomiky. Cílem banky tak je, aby lidé a firmy peníze neukládali do bank a neumrtvovali svou aktivitu, ale aby tyto finanční prostředky inestovali a utráceli, čímž zvýší poptávku po zboží, službách a investicích a tím i následně jejich ceny. 

Dříve či později se tedy očekává stejný přístup k řešení deflace či minimální inflace i u ČNB. Klienti by se tak měli připravit na to, že jejich vklady nebudou vykazovat žádný, nebo skutečně jen minimální výnos. Předpokládáme však, že fakt, že výnosy nevydělávají, nepřiměje mnoho lidí, aby tyto prostředky z bank využívali aktivněji jiným způsobem. Češi jsou tradičně velmi konzervativní a své volné prostředky ponechávají i na běžných účtech, které nepřinášejí žádný výnos již dnes.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Deflace povede k záporným úrokům. Vklady nevydělají

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více