Desatero pro utrácení na Vánoce


02. 12. 2016  00:10     Patrik Nacher     komentáře (0)

DESATERO PRO UTRÁCENÍ NA VÁNOCE: Přinášíme vám deset bodů jak by jste se měli chovat při utrácení v předvánočním čase. Některé lidi totiž Vánoce přichází díky jejich neodpovědnsoti velmi draho. ČTĚTE DÁLE!

Desatero pro utrácení na Vánoce




Předvánoční doba a samotné Vánoce totiž nejsou jen svátky klidu a míru, ale také svátky plné aktivity, výdajů a samozřejmě i starostí. Myslete na to, že dodržováním uvedeného desatera si zajistíte mnohem více pohody a klidu a to nejen o těchto svátcích, ale i o těch následujících.

1)        Neberu si půjčku na vánoční dárky ani na Vánoce jako takové, nepodléhám emocím, které jsou v tomto čase všudypřítomné. Vyvaruji se impulsivním nákupům.

2)        Pokud si už úvěr musím (musíme umřít a platit daně) vzít, tak od seriózních institucí – banky, družstevní záložny a značkové nebankovní úvěrové instituce.

3)        Pokud mi nechtějí tyto instituce půjčit, nikam dál nejdu, neboť zřejmě nejsem úvěruschopný. Dostávám se tak, byt vynuceně, do bodu 1) a to je dobře.

4)        Když už si nemohu pomoci a musím si půjčit, čímž ale poruším bod 1) a navíc mi je seriózní instituce ochotna peníze poskytnout, tak si vyberu správný produkt – pro účely nenadálých výdajů například kreditní kartu, kde se při vrácení peněz v bezúročném období neplatí úroky. Už méně je vhodný spotřebitelský úvěr. Na tzv. mikropůjčky, které jsou snadno dostupné, zapomeňte.

5)        Bohužel si chci půjčit, banka je ochotna mi půjčit a já už mám vybraný nejvhodnější produkt, pak nastává fáze porovnání úvěrových nabídek jednotlivých finančních institucí. Porovnat imaginární věc, jako je půjčka, lze stejně lehce, jako to dělám při porovnání ceny jakéhokoliv jiného zboží. Úvěr si nikdy neberu pod časovým tlakem a ve stresu.

6)        Porovnání úvěrových produktů je paradoxně srozumitelnější a jasnější, než spotřebního zboží, protože u úvěrů existuje tzv. RPSN (Roční Procentní Sazba Nákladů), tedy celkové náklady za úvěr vyjádřené ročně v procentech, zatímco u ceny zboží nic takového neexistuje. Následně tak mohu být nepříjemně překvapen nárůstem vedlejších nákladů (pojištění, poštovné, balné apod.).

7)        Po opadnutí nadšení z Vánoc, úvěr svědomitě splácím i přesto, že dárky třeba neměly patřičný úspěch.

8)        A teď pozor - nepůjčuji si znovu na splácení původního úvěru na Vánoce. Tím bych se dostal do spirály dluhů, ze které je cesta ven velmi obtížná.

9)        V novém roce si každý měsíc budu vytvářet drobnou rezervu na výdaje příštích Vánoc, abych si už nemusel znovu půjčovat a tím tak porušovat bod 1) tohoto desatera.

10)  Vánoce nejsou jen o penězích a nákladech, přemýšlím, jak je   šťastně prožít tak, abych se kvůli tomu nezadlužil a následně pak i nezbláznil. Pokud už jsou s Vánocemi spojené vyšší výdaje, směřuji je do zvelebení bydlení, jako určitou investici.

 



Desatero pro utrácení na Vánoce

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více