Děti vidí rok 2012 pesimisticky


29. 12. 2011  12:17     Pavel Zúbek     komentáře (0)

V roce 2012 se evropským ekonomikám nebude dařit lépe než letos, myslí si 84 % dětí účastnících se průzkumu* GE Money Bank. Podle 54 % žáků bude nový rok dokonce ve znamení zhoršování ekonomické situace. Pouze každý desátý respondent dětského průzkumu věří, že se situace zlepší. I přes tyto pesimistické odhady jsou děti účastnící se projektu finančního vzdělávání Rozumíme penězům na tento možný negativní vývoj připraveny. Téměř čtvrtina žáků totiž uvádí, že součástí každého rodinného rozpočtu by měla být finanční rezerva ve výši trojnásobku pravidelných měsíčních výdajů.





„Žáci, kteří prošli projektem Rozumíme penězům, si uvědomují potřebu finanční rezervy v rodinném rozpočtu. 23 % z nich by si vytvořilo zásobu v podobě trojnásobku pravidelných měsíčních výdajů a téměř stejné procento dětí bude mít v záloze polovinu měsíčních příjmů,“ říká Pavel Zúbek, tiskový mluvčí GE Money Bank. „Ukazuje se, že děti pozorně sledují současnou ekonomickou situaci, která v Evropě panuje, a dokážou její možné důsledky promítnout do vlastního hospodaření,“ dodává Pavel Zúbek.  . Podle průzkumu si jen 11 % dětí myslí, že se evropským ekonomikám v roce 2012 bude dařit lépe. Z toho také pramení jejich nedůvěra ke společné evropské měně, která se v průzkumu promítla tím, že 92 % dětí odmítá brzké zavedení Eura v České republice. Pro se vyslovilo jen    8 % žáků účastnících se průzkumu.  

Projekt Rozumíme penězům není jen o financích

Školáci účastnící se průzkumu jsou zapojeni v projektu Rozumíme penězům, který je učí finanční gramotnosti prostřednictvím modelování reálných životních situací. Kromě principů hospodaření s penězi je důraz kladen také na zodpovědné rozhodování a tříbení si životních hodnot. Projekt je podporován GE Money Bank a Evropským sociálním fondem. Realizátorem projektu na školách je občanské sdružení AISIS. V současnosti probíhá na 71 základních školách ve Středočeském, Plzeňském, Libereckém a Pardubickém kraji, na Vysočině a v Praze. Od jeho zahájení v roce 2006 jím prošlo již přes pět tisíc žáků a téměř dva tisíce učitelů. Do konce školního roku 2011/2012 by mělo být proškoleno dalších téměř 4 500 školáků.    .   * Průzkum pro GE Money Bank zorganizovalo sdružení AISIS mezi dětmi zapojenými do projektu Rozumíme penězům. Celkem se jej účastnilo 741 dětí ve věku od 13 do 16 let z celé republiky.  

Bude se podle tebe evropským ekonomikám v roce 2012 dařit lépe nebo hůř?

   


Děti vidí rok 2012 pesimisticky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16463190400

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více