Developeři čekají úbytek zájemců o koupi bytu, chtějí Čechy učit bydlet v nájmu


04. 09. 2018  08:53          komentáře (0)

Vyhlídky na budoucnost hypotečního trhu přesouvá stavbu nájemních bytů z okraje zájmu developerů do centra jejich pozornosti. Podle Expobank, která se na nemovitostní financování zaměřuje, začínají developeři byty určené přímo k pronájmu projektovat ve stále větší míře. A to i přesto, že roční výnos takových investic v atraktivních lokalitách je jen zhruba 2 až 4 %. Ačkoliv podle statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) využívá pronájem jen necelá čtvrtina (22 %) Čechů bydlících v bytech, oproti více než dvojnásobnému množství Němců či Rakušanů, developeři kvůli zpřísňujícím se podmínkám hypoték sázejí zejména ve velkých městech na růst poptávky po nájemním bydlení.

Developeři čekají úbytek zájemců o koupi bytu, chtějí Čechy učit bydlet v nájmu




Developeři začínají reagovat na měnící se situaci na trhu s nemovitostmi. V souvislosti se stoupající cenou bytů v Praze, Brně i dalších velkých městech a stále náročnějšími podmínkami pro získání hypoték se více zaměřují na projekty nájemního bydlení. Poptávka po bytech k pronájmu v největších českých městech narůstá, jejich nabídka odpovídající moderním požadavkům ale stále nedostačuje. „Developeři se doposud věnovali hlavně výstavbě rezidenčních projektů s byty k přímému prodeji, jejich ceny ale vystoupaly natolik, že potenciální kupce odrazují. Snaží se proto zvýšit dostupnost bydlení v pronájmu, které nabídne kvalitu srovnatelnou s vlastnictvím bytu,“ uvádí Jiří Procházka, ředitel korporátního bankovnictví Expobank CZ.

Výnos 2-4 % ročně není překážkou

Trh s nemovitostmi tak začíná vykazovat nový trend. Množství bytů o menší výměře zamýšlených již před výstavbou k pronájmu začíná růst i přesto, že návratnost této investice je pomalejší než u bytů k přímému prodeji. „V atraktivních lokalitách se roční výnos pohybuje jen zhruba mezi dvěma až čtyřmi procenty. Například v severních Čechách ale i okolo dvanácti procent. Nájemné zde sice není výrazně levnější, samotná výstavba ale ano. Nesmíme ale zapomínat také na náklady na správu celého domu,“ říká Jiří Procházka, a dodává: „Byty do dispozice 2+kk dosud kupovali a poté pronajímali soukromí investoři. Nyní si komplexy s nájemními byty developeři nechávají ve svém vlastnictví. V Praze může být příkladem projekt Luka Living.“ Projekty s nájemními byty mají v porovnání s novými bytovými komplexy určenými k prodeji obtížnější financování. Developer totiž zpravidla získává dražší úvěr na výrazně delší dobu, navíc musí počítat i s dostatkem vlastních financí.

Osobní vlastnictví upozaďují především mileniálové

Češi jsou v porovnání s ostatními evropskými národy specifičtí svým důrazem na osobní vlastnictví. Zatímco v Česku bydlí v nájemních bytech podle Českého statistického úřadu jen necelá čtvrtina lidí (22 %), v Rakousku či Německu je procento nájemníků v bytech více než dvojnásobné (v Rakousku 44,3 %, v Německu 48,1 %). Česká republika je tak v podílu nájemníků pod průměrem Evropské unie (30,5 %) a ve srovnání s ostatními členskými státy až na 17. místě. „Podíl obyvatel bydlících v nájmu by ale měl v nejbližších letech růst. Důvodem budou jak zmiňované hůře dostupné hypotéky, tak i jiný hodnotový žebříček mileniálů, kteří upřednostňují zážitky před ukládáním financí do materiálních hodnot,“ říká Jiří Procházka.


 



Developeři čekají úbytek zájemců o koupi bytu, chtějí Čechy učit bydlet v nájmu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12584902560

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více