Devět z deseti Čechů již platí kartou


18. 12. 2015  11:30          komentáře (0)

Valná většina Čechů používá při placení platební kartu, bezkontaktní kartu mají dvě třetiny dotázaných. Na rozdíl od předchozích let už platí nákupy v kamenných prodejnách bez ohledu na výši placené částky, jen každý desátý platí kartou pouze velké nákupy. Podle průzkumu MasterCard realizovaného k soutěži MasterCard Obchodník roku 2015 je akceptace karet pro obchodníky nezbytností, proto je akceptují i malí obchodníci.

Devět z deseti Čechů již platí kartou




Platit kartou se v dnešní době stalo již standardem, v obchodech ji používá devět z deseti (87 %) Čechů. Kvůli pohodlnosti platby jsou nejoblíbenější bezkontaktní karty, které již používá téměř 70 % dotázaných (68 %). Pětina (19 %) stále používá klasické platební karty, které jsou však bankami po skončení platnosti karty již nahrazovány za bezkontaktní. Pouze 6 % obyvatel platební kartu nevlastní vůbec, 7 % jsou pasivní vlastníci, kteří kartu mají, ale nepoužívají. Zákazníci zároveň považují placení kartou za spolehlivé, obavy z bezpečnosti transakcí projevila pouhá 2 % z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti MasterCard uskutečněného v souvislosti se soutěží MasterCard Obchodník roku 2015. 

POROVNEJTE SI BĚŽNÉ ÚČTY A KREDITNÍ KARTY!

„Oblíbenost platebních karet je logická a těší nás. V minulosti jsme hledáním drobných zdržovali v obchodě nejenom sebe a prodavačku, ale také frontu ostatních nakupujících. Díky bezkontaktním kartám máme nákup, respektive platbu vyřízenu za několik sekund,“ říká Josef Machala, Loyalty & Acceptance Manager MasterCard. Platby kartou navíc zjednodušují kontrolu výdajů, protože většina bank již nabízí svým klientům internetové bankovnictví.

 

Kartou platí velké i malé nákupy

Zatímco dříve lidé platili kartou v kamenných obchodech hlavně větší nákupy, téměř čtyři pětiny (78 %) již používají kartu na placení i menších položek. Pouze velké nákupy (v průměru nad 1 400 Kč) platí kartou jen 9 % Čechů. Zajímavý je také rozdíl v obecném postoji k placení kartou s ohledem na vzdělání uživatelů. Zatímco kartu k platbám v obchodě využívá 78 % lidí bez maturity, u vysokoškolsky vzdělaných tento podíl dosahuje 96 %.

 

MasterCard Obchodník roku 2015

Jak ukázal průzkum, akceptace karet je i pro malé obchodníky nutností. Možnost placení kartou i malé částky spolurozhoduje o oblíbenosti obchodníků mezi zákazníky. V letošním roce budou již po třinácté oceněni titulem MasterCard Obchodník roku nejlepší obchodníci ve svém oboru. Vedle nezávislého průzkumu a odborné poroty rozhodují i samotní zákazníci, kteří mohou pomocí internetu na www.obchodnik-roku.cz a SMS do 10. ledna 2016 hlasovat pro svého oblíbeného obchodníka v kategorii GE Money Bank Cena veřejnosti. Každý, kdo pošle svůj hlas přes webový formulář nebo SMS a zodpoví soutěžní otázku, může vyhrát kartu GE Money Bank s věrnostním programem bene+ a 50 tisíc korun. 

Průzkum byl v listopadu 2015 realizován společností GfK Czech  na vzorku 1 000 respondentů internetové populace.

 

Graf 1: Vlastníte a jakou používáte platební kartu?

graf1

Graf 2: Která z možností nejlépe odpovídá tomu, jakým způsobem platíte v kamenných prodejnách?

 

graf2




Devět z deseti Čechů již platí kartou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16443162256

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více