Digitální revoluce ve finančnictví je tady!


19. 11. 2015  11:16          komentáře (0)

Globální investice do Fintech odvětví se v roce 2014 meziročně ztrojnásobily, zaznělo na mezinárodní konferenci Fintech Forum, která dnes probíhá v Praze. Zatímco v roce 2013 dosahovaly částky 4,05 miliardy dolarů (cca 100 miliard korun), o 12 měsíců později se zvýšily až na 12,21 miliard dolarů (přes 300 miliard korun). Očekává se, že výdaje do tohoto moderního sektoru, který propojuje IT technologie se službami poskytovanými bankami, pojišťovnami nebo investičními společnostmi, budou nadále růst. 

Digitální revoluce ve finančnictví je tady!




Digitální revoluce ve finančním sektoru je v plném proudu. Velcí bankovní hráči si tuto skutečnost uvědomují a snaží se nové technologické procesy do svých stávajících co nejlépe implementovat. Podle expertů mohou tyto změny narušit jejich stávající konzervativní modely podnikání. Zároveň jim ale přinesou nové možnosti rozvoje, kdy jejich hospodaření nebude záviset pouze na výši úrokových sazeb nebo regulačních opatřeních.

“IT a Big Data rychlým tempem mění současnou podobu bankovnictví a pojišťovnictví. A to je díky novým technologiím, které přináší sektor Fintech, proměna této oblasti teprve v začátcích. Zpracování interních dat napomůže rozvoji lepších, rychlejších a levnějších služeb a ještě více sblíží bankovní a pojišťovací sektor s individuálními zákazníky,” řekl na pražské konferenci Fintech Forum profesor Robin Grimes, hlavní poradce pro vědu Imperial College a Ministerstva zahraničních věcí Velké Británie.  

Fintech – boj mezi starým a novým?

Příkladem úspěšného Fintech projektu je např. společnost Clifton Asset Management, která je jedním z předních britských alternativních poskytovatelů nebankovního financování malých podniků. Díky jednoduchému principu týkajícího se investování některých z vlastních penzijních úspor do svého vlastního podnikání poskytla společnost zhruba 250 milionů liber (necelých deset miliard korun) na financování přibližně dva a půl tisíce podniků. „S tímto systémem a metodikou vyvinutou ve Velké Británii bychom rádi pronikli i na ostatní evropské trhy,“ uvedl Anthony Carty, finanční ředitel Clifton Asset Management.

Sektor Fintech je často charakterizován jako bitva mezi starým a novým. Ale je třeba poznamenat, že investice, které do tohoto odvětví jdou, jsou rozděleny mezi oba hráče – tradiční banky a technologické startupy.

Kdo může ve Fintech uspět aneb příležitost pro české startupy?

Mezi technologie, které mohou z boomu Fintech těžit, patří např. strojové učení a cognitive computing neboli napodobování lidské kognitivní schopnosti v oblasti učení a úsudku pomocí umělé inteligence, big data a jejich analýza, oblast digitálních měn typu bitcoin, nebo mobilní a elektronické placení. 

Třeba londýnská společnost ClusterSeven zjistila, že kvůli špatně nastaveným a spravovaným Excel tabulkám přicházejí firmy o mnoho peněz. Jedna nejmenovaná banka dokonce kvůli tomu přiznala finanční ztrátu ve výši šesti miliard dolarů (přes 150 miliard korun). Na základě těchto negativních událostí ClusterSeeven nabízí větší kontrolu zásadních podnikových tabulek a dalších podobných aplikací, které jsou spravovány mimo firmení IT centrálu. Díky tomu tato londýnská firma získala zákazníky z předních světových bank a vedle toho má klienty i v dalších sektorech, jako je například energetika.

„Česká republika patří v rámci Evropy mezi lídry v oblasti inovací plateb. Nyní mají zástupci českých startupů skvělou šanci získat zajímavé informace a know-how od britských firem, jejichž řešení banky začaly reálně používat,” dodal na konferenci Fintech Forum Jakub Lelek, který má na britské ambasádě v Praze na starosti sektor FinTech.



Digitální revoluce ve finančnictví je tady!

Diskutovat (0)