Dlouhodobé investování – může zlepšit startovní pozici vašim dětem nebo vám přilepšit na důchod


16. 06. 2011  03:56     bp.com     komentáře (0)

Dlouhodobé investování může být vhodným způsobem, jak kontinuálně zvyšovat úroveň spotřeby během života. Rostoucí bohatství naší společnosti již v současnosti poskytuje dostatečný prostor k úsporám, tj. i investicím, a lze předpokládat, že nejinak tomu bude v následujících letech.





Pokud se tedy chcete zajistit na stáří, nebo připravit dětem do života startovní finanční polštář, neváhejte a krom každodenních povinností začněte uvažovat i v horizontu 20 let a více. I pravidelným spořením a investováním malé částky lze dosáhnout zajímavého zhodnocení. Stačí několik stokorun měsíčně a z výsledku budete mile překvapeni.

Pravidelné investování sebou přináší několik výhod. Především jde o to, že škála možností, kam uložit peníze, je opravdu velmi široká – bankovní produkty, nebankovní finanční produkty, majetkové podíly, kolektivní investování, komodity… A to vše na domácím trhu nebo zahraničních trzích. A o jakých oblastech byste měli zcela jistě přemýšlet?

.

Akcie

Akcie, tedy majetkové účasti ve vybraných podnicích, zjednodušeně nabízí 2 základní možnosti – krátkodobé investování (odvíjející se od spekulace na cenové pohyby na sekundárních trzích) a právě dlouhodobé investování, kde hraje důležitou roli i výplata dividendy (odměny za majetkový podíl vyplácené ze zisku firem). Zcela nepochybně je ideální svěřit se do péče profesionálů, třeba i proto, že obchodovat s akciemi není jako koupit si láhev vína. Odborník vám na konzultaci jistě doporučí rozdělit své prostředky mezi řadu akciových titulů, a to z obou typů trhů – jak s rozvinutých, stabilních trhů (USA, Evropa), tak z rychle rostoucích trhů (Asie, jižní Amerika, Afrika). Doporučení na rozdělení portfolia mezi tyto dva typy trhů se různí, záleží samozřejmě především na tom, jaké riziko jste ochotni nést a v jakém horizontu investujete.

.

Podílové fondy

Podílové fondy, tedy tzv. kolektivní investování, dnes patří k velmi oblíbeným nástrojům. Proč? Především kvůli velké nabídce, a tudíž možnosti zvolit si investiční horizont, riziko a očekávaný výnos. V současnosti existuje několik základních kategorií fondů, které se vzájemně liší právě již zmíněnými charakteristikami – investičními cíly, rozložením rizika a časovým horizontem, po kterém by měly přinést výnos. BLIŽŠÍ INFORMACE NALEZNETE ZDE.

.

Termínované produkty

Termínované vklady jsou produkty, které nabízejí vyšší výnos než běžné spořicí produkty výměnou za závazek, že subjektu vložené prostředky necháte k dispozici po zvolenou dobu až do termínu výplaty.  Nejdelší investiční horizont u vkladů v bankách i nebankovních institucích je pět let. Lepší úročení než v bankách (úrokové sazby zde) dnes nabízejí družstevní záložny – není problém dosáhnout na 4-5 % p.a., a to i za situace dnešních nízkých úrokových sazeb. Více o družstevních záložnách si přečtěte zde.

.

Stavební spoření

Stavební spoření, tedy velmi diskutovaný produkt s podporou státu, která má být postupem času omezována, může přinést výnosy v hodnotě pár procentních bodů nad standardními bankovními produkty… Aktuální odpovědi na otázky kolem tohoto produktu naleznete zde.

.

Komodity

Komoditou v investičním hledisku nazýváme suroviny, jež jsou vzácné a běžně je spotřebováváme v našich životech. Mezi nejoblíbenější řadíme ropu, zlato, platinu, obiloviny, olejniny, hliník nebo měď. Ceny komodit jsou určovány poptávkou a nabídkou na světových trzích. Všechny komodity jsou obchodovány na zahraničních trzích a v tzv. tvrdé měně, proto je při investování třeba brát zřetel i na vývoj měnového kurzu. V současné době jsou investice do komodit dostupné i pro drobné investory, jejichž pozice je paradoxně mnohem zajímavější. Většina lidí, kteří investují do komodit, se totiž snaží co nejrychleji dosáhnout vysokých zisků, a to je chyba. Predikovat vývoj ceny komodity na delší období je poměrně snadné, když se snížíte s nižším výnosem. Ten však nejednou několikanásobně převýší to, co byste za své peníze získali v bance.

.

Diamanty

Diamanty jsou vnímány jako specifický investiční nástroj, jehož cena plyne z velké vzácnosti. Navzdory poměrně vysokému vytěženému objemu diamantů se klíčovým obchodníkům daří ovládat trh, zvyšovat nabídku jen velmi postupně a tím pádem držet cenu vysoko. I přes volatility na finančních trzích se dlouhodobý výnos diamantů drží na 5 – 7 % ročně. Ovšem pozor – ani tyto investice nejsou bez rizika, více si přečtěte zde.



Dlouhodobé investování – může zlepšit startovní pozici vašim dětem nebo vám přilepšit na důchod

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44851672020

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774