Dlouhodobě nesplácených úvěrů už nepřibývá


28. 07. 2010  14:49     Eva Řimnáčová     komentáře (0)

Podíl nesplácených úvěrů už neroste. Zatímco v průběhu roku 2009 zaznamenala úvěrová společnost Home Credit růst podílu špatných úvěrů zhruba o čtvrtinu, od začátku letošního roku je situace stabilní.





Nejvíce úvěrů 90 dnů po splatnosti zůstává v portfoliu hotovostních půjček a revolvingových karet, naopak nejlépe lidé splácejí na kreditních kartách a nákupy na splátky. Největší podíl špatných úvěrů eviduje Home Credit v segmentu hotovostních půjček. Lepší situace je v oblasti spotřebitelských úvěrů na zboží. V obou segmentech se ale splácení lepší. „Srovnáme-li říjen 2009 a červen 2010, vidíme jak u hotovostních půjček tak u nákupů zboží na splátky pokles o více než dvě procenta,“ uvedl Lukáš Civín, ředitel kreditních rizik Home Creditu. Podíl nesplácených úvěrů uzavřených u obchodníků se tak znovu dostal na úroveň června 2008. Vývoj nesplácení je stabilní i u kreditních karet, od začátku roku stagnuje. Vývoj nesplácených úvěrů jde zpravidla ruku v ruce s vývojem nezaměstnanosti a maloobchodních tržeb.Křivka nezaměstnanosti začala před několika měsíci klesat a obchodníci po roce půstu hlásí, že spotřebitelé zase začínají nakupovat. „K dobrým výsledkům přispělo i zpřísnění podmínek pro poskytnutí úvěru, půjčku tak schvalujeme bonitnějším klientům s předpokladem bezproblémového splácení,“ vysvětlil generální ředitel Home Creditu Erich Čomor s tím, že je dlouhodobým cílem společnosti poskytovat úvěr klientům s dobrou platební morálkou, nikoliv je předlužovat a později vydělávat na vymáhání pohledávek. K dalším faktorům, které se do těchto čísel promítají, patří intenzivnější a efektivnější komunikace s dlužníky. „Zatímco v minulosti jsme zpravidla postupovali šablonovitě, dnes komunikaci upravujeme a náš přístup ke klientovi je mnohem individuálnější,“ přibližuje Dagmar Šteflová, ředitelka správy pohledávek Home Creditu. Noví žadatelé o hotovostní úvěr si také mohou za 10 korun měsíčně zařídit možnost změnit výši splátky. Tu je možné jednou za rok buď navýšit, nebo snížit za předpokladu, že dosud klient úvěr řádně splácel.


Dlouhodobě nesplácených úvěrů už nepřibývá

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15545527968

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více