Dlužníkům mají nastat horší časy. Uvažuje se o fikci doručení u platebních rozkazů


21. 01. 2016  00:39     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Dlužníci se mohou začít bát a věřitelé těšit. Uvažuje se totiž o zavedení nového institutu, který má zlepšit vymahatelnost práva a k tomu ještě snížit zatížení soudů. Jedná se o nový platební rozkaz kde bude k nabytí účinnosti stačit jeho zaslání na adresu dlužníka. Odpadne přitom podmínka, že tento platební rozkaz musí být dlužníkem převzat.

Dlužníkům mají nastat horší časy. Uvažuje se o fikci doručení u platebních rozkazů




Jak to dnes funguje?

Pokud soud vystaví platební rozkaz, což dělá většinou automaticky na základě žaloby věřitele, která nemá zjevné vady a chyby, musí ho odeslat do vlastních rukou dlužníkovi na jeho adresu. Pokud si dlužník platební rozkaz včas nevyzvedne a ten se vrátí zpět nedoručený soudu, pak se tento platební rozkaz zcela ruší a soud musí nařídit soudní jednání, nebo vynést rozsudek. V obou případech se konečné rozhodnutí výrazně protahuje a zvyšují se náklady na vymáhání dlužné částky.

Ve velké části případů se navíc jedná často o bagatelní, tedy velmi nízké dlužné částky v řádech stovek nebo několika tisíců korun. V těchto případech pak náklady na vymáhání dlužné částky mohou být vyšší než samotná vymáhaná částka.

POROVNEJTE SI BĚŽNÉ ÚČTY A KREDITNÍ KARTY!

Platební rozkazy budou doručovány i fikcí

Právě takovému protahování řízení má zabránit platební rozkaz, který bude doručován fikcí doručení. To znamená, že pokud si dlužník takový platební rozkaz nevyzvedne, nebude to důvodem pro jeho zrušení, ale po uplynutí doby uložení na poště, bude tento platební rozkaz vhozen dlužníkovi do schránky a tím se bude považovat za doručený. Mimochodem tento způsob už funguje u jiných obsílek a to nejen soudních.

Samozřejmě v případě jakýchkoliv pochybností bude mít soud možnost i nadále požadovat řádné doručení dlužníkovi, nebo nařídit rovnou jednání. V případě bagatelních částek do několika stovek korun však bude fikce doručení nejvhodnějším prostředkem.

Spolu s výše uvedenou změnou dojde i k úpravě dalších parametrů platebních rozkazů tak, aby dlužníci nebyli záměrně poškozováni. Lhůta pro podání odporu, která dnes činí 15 dní se má zvýšit až na 45 dní. Dlužníci tak budou mít více času se o platebním rozkazu dovědět a reagovat na něj v případě, že s ním nesouhlasí. Pokud se navíc bude jednat o nezaviněné opuštění místa pobytu, např. když bude člověk v nemocnici, nebo v zahraničí, bude mít možnost doručení i dodatečně zpochybnit.

Může dojít i k teoretickému zneužití

Nová pravidla však mají i své stinné stránky. Fikce doručení může vést k poškození některých nevinných lidí. Stačí, když budete vědět, že se nějaký člověk nezdržuje na adrese svého bydliště, například z důvodu, že opustil pronájem, nebo byt prodal apod. a spekulativně tohoto člověka zažaluje, zašle mu soud na tuto nevyužívanou adresu platební rozkaz, který pak může nabýt právní moci fikcí doručení.

I to pak klade důraz na to, aby lidé skutečně měli nahlášené bydliště, kde se skutečně sdružují, nebo aby si zřídili tzv. datové schránky, které vyloučí možnost fiktivního doručení.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Dlužníkům mají nastat horší časy. Uvažuje se o fikci doručení u platebních rozkazů

FIKCE DORUČENÍ
Spousta lidí přišlo o bydlení. Pronajímatelé se bojí dát jim trvalý pobyt. Kdo jim trvalý pobyt dá, ...
Diskutovat (1)