Do pěti let budou Češi místo do banky chodit do mobilu, myslí si 59 % lidí


22. 08. 2016  15:39          komentáře (0)

Jen každý pátý Čech dnes obsluhuje svůj bankovní účet přes aplikaci v mobilu. Už za pět let ale bude mobilní aplikace patřit k nejčastějším způsobům, jak budou Češi spravovat své osobní finance. Alespoň si to myslí 59 % lidí, kteří odpovídali v průzkumu agentury STEM/MARK. Naopak význam spravování účtu přes pobočku podle názoru lidí výrazně poklesne. 

Do pěti let budou Češi místo do banky chodit do mobilu, myslí si 59 % lidí




Dnes při spravování bankovního účtu naprosto převládá internetové bankovnictví, které využívá 91 % Čechů. Pobočku ze stejného důvodu alespoň někdy navštíví 38 % lidí. Jen 22 % z nás pak ovládá své účty přes mobilní aplikaci v telefonu nebo tabletu. Už za pět let se ale podle názoru Čechů situace změní. 59 % lidí předpokládá, že mezi nejběžnější způsoby se zařadí právě mobilní aplikace. O internetovém bankovnictví si to myslí 80 % lidí, ale už jen podle 14 % zůstane mezi nejčastějšími způsoby i spravování účtu přes pobočku.

 „Lidé budou mobilní aplikace používat stále více nejen pro získání přehledu o zůstatcích, ale i pro samotné placení. Z mobilu se stane jakási peněženka, se kterou zaplatíme v obchodech, na internetu nebo za veřejnou dopravu. Do internetového bankovnictví se pak budeme přihlašovat hlavně kvůli zakládání nových služeb nebo nastavení účtu,“ předpovídá budoucí vývoj Jan Čeřovský, manažer mobilního bankovnictví Air Bank.

Snadná dostupnost a jednoduché ovládání versus obava o bezpečnost a síla zvyku

Lidé dnes používají mobilní aplikaci své banky nejčastěji kvůli snadné dostupnosti, protože mobil nebo tablet mají na rozdíl od počítače častěji po ruce (75 %). Mezi další důvody patří rychlejší přihlášení k účtům (36 %), jednodušší používání (31 %) a rychlejší ovládání (29 %). Každý pátý Čech má pak aplikaci v oblibě díky platbám přes QR kódy, které internetové bankovnictví oproti tomu mobilnímu většinou neumí.

„U někoho stále převládá dojem, že bankovní aplikace umí jen zobrazovat zůstatek na účtu a možná ještě posílat platby. Mobilní aplikace je ale velký pomocník, ve kterém kromě placení a kontroly zůstatku můžete také třeba upravovat platební limity, převádět peníze ze spořicího na běžný účet nebo v mžiku zablokovat ztracenou platební kartu. V aplikaci Air Bank mají klienti navíc možnost archivovat své účtenky a mít je tak po ruce vždy, když potřebují něco reklamovat,“ říká Jan Čeřovský.

Mezi těmi, kteří mobilní aplikaci své banky zatím nepoužívají, převažuje obava o bezpečnost (39 %) a zvyk ovládat bankovnictví jiným způsobem (33 %). 19 % lidí také uvedlo, že nemá ve svém mobilu internet, a 17 % nemá chytrý telefon vůbec. 15 % respondentů říká, že aplikaci nepotřebuje, protože pro ně není přínosem.

„Obavy o bezpečnost obvykle plynou ze dvou důvodů. Někdo se bojí, že telefon ztratí a k jeho účtu se pak dostane někdo cizí. Přihlášení do mobilní aplikace ale vyžaduje heslo a bez něj se do aplikace nikdo nedostane a platbu neprovede. Druhou obavou bývá útok na aplikaci zvenčí a její prolomení. Ani o to se není třeba strachovat, protože bankovní aplikace jsou dnes vysoce technologicky a funkčně zabezpečené,“ dodává Jan Čeřovský.

Opatrnost lidí v minulosti provázela i spuštění dalších technologických novinek na bankovním trhu, například internetového bankovnictví nebo placení kartou na internetu. Zatím posledním příkladem jsou bezkontaktní platební karty. Také při jejich nástupu panovaly mezi lidmi obavy a dnes jimi platí už naprostá většina Čechů. Podobně jako příznivci bankovních aplikací oceňují především jejich rychlost a jednoduchost při placení.

Výzkum společnosti STEM/MARK se uskutečnil formou online dotazování v květnu 2016 na reprezentativním vzorku 501 respondentů ve věku 18 až 65 let.

gr1.PNG

gr2.PNG



Do pěti let budou Češi místo do banky chodit do mobilu, myslí si 59 % lidí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16266244512

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více