Do šlamastyky kolem sKarty se namočil i premiér...


13. 12. 2012  11:11     Redakce BP.com     komentáře (1)

Již minule jsme si přáli, aby byl článek o sKArtách tím posledním, ale věděli jsme, že tomu tak nebude. A měli jsme pravdu. Tentokráte se věnujeme chystaným změnám, které osobně dojednal Petr Nečas a které jsou, bohužel, v rozporu se zákonem...





Podle podmínek České spořitelny pro sKartu je Česká spořitelna povinna každou změnu smluvní dokumentace k vydání a používání sKarty a otevření platebního účtu včetně sazebníku navrhnout každému držiteli sKarty písemně nejpozději 2 měsíce před dnem, kdy změna má nabýt účinnosti (odst. 1.2 a 4 smluvních podmínek). Tato povinnost je předepsána §94 zákona o platebním styku. Tím, že premiér dne 7. 12. 2012 dojednal a vyhlásil provedení těchto změn nejpozději k 1. 1. 2013, podílí se zřejmě na záměru České spořitelny, a.s., změnit smluvní podmínky pro sKartu způsobem, který může být správním deliktem podle §130 zákona o platebním styku. Nic na to nemůže změnit skutečnost, zda se jedná o změny pro držitele sKarty příznivé či nepříznivé. Článek o tom, že při změnách sazebníku pro sKartu Česká spořitelna nedodržuje vlastní smluvní podmínky a tedy i zákon o platebním styku, byl na BP.com zveřejněn dne 22. 10. 2012 a posléze doplněn o reakci České spořitelny, kterou nebudeme komentovat.

Několik upřesnění k sKartě

V tomto článku se nejedná o kartu společnosti Schlecker, a.s. (www.skarta.cz). V tomto článku se jedná o sKartu České spořitelny, a.s., která je podle čl. 21 Podmínek České spořitelny, a.s., pro vydání a používání sKarty a otevření platebního účtu:

námi (tj. Českou spořitelnou, a.s.) vydaná karta sociálních systémů, která je platebním prostředkem nebo může mít pouze funkci průkazu osoby se zdravotním postižením, nebo obojí.

,

Doba platnosti sKarty je podle odst. 9.2 těchto podmínek 4 roky. Podle zákona o Úřadu práce ČR karta sociálních systémů je veřejnou listinou, která slouží k identifikaci osob uvedených v tomto zákoně a může mít funkce:

  • elektronického průkazu podle tohoto zákona
  • průkazu osoby se zdravotním postižením podle zvláštního zákona
  • platební.

Občanský soudní řád v §134 stanovuje o veřejné listině:

Listiny vydané soudy České republiky nebo jinými státními orgány v mezích jejich pravomoci, jakož i listiny, které jsou zvláštními předpisy prohlášeny za veřejné, potvrzují, že jde o nařízení nebo prohlášení orgánu, který listinu vydal, a není-li dokázán opak, i pravdivost toho, co je v nich osvědčeno nebo potvrzeno.

Dojednané změny

Hlavní dojednané změny jsou následující:

Příjemci dávek budou mít sKartu povinně jako průkaz

Koment BP.com: Člověka napadá jediné slovo – proč?
.

Používání sKarty k placení v obchodě, k výběru dávek z bankomatu či k jejich převedení na konto bude dobrovolné

Koment BP.com: Dobrovolnost platební funkce není žádnou zásadní změnou, protože již v podstatě platí i dnes.

.

Povinně budou platební funkce karty využívat lidé s dávkami v hmotné nouzi, u nichž je podezření na zneužívání pomoci od státu

Koment BP.com: Je otázkou, jak stát dokáže pohlídat, když si „podezřelý“ vybere peníze a zneužije je v hotovosti, případně když bude na účtu sKarty spravovat peníze od státu, ale na účtu jiné banky pod jménem rodinného příslušníka nebo doma ve slamníku spravovat miliony, které vydělává bokem.

.

Lidé se budou moci rozhodnout, jak chtějí dávky dostávat - přes sKartu, na účet či poštou

Koment BP.com: Cesta správným směrem, ale není v takovém případě plýtvání, aby měli povinně kartu všichni? Aby ji třeba dostali jen ti, kdo chtějí dávky na účet?

.

Za posílání dávek poukázkou se bude platit, poplatek stanoví zákon a bude stejný jako za zasílání nově přiznaných důchodů

Koment BP.com: S tím se asi nedá dělat nic jiného, než to respektovat. Více konkurence by České poště prospělo, ale to je jiná debata…

.

Příjemcům dávek v hmotné nouzi uhradí zaslání peněz poštou stát

Koment BP.com: Když jsme si jistí, že jsou příjemci oprávněnými, budiž…

.

Zdravotně postižení si mohou zdarma vybírat s sKartou peníze v hotovosti v pobočkách České spořitelny

Koment BP.com: Cesta správným směrem, protože v původním návrhu by vlastnictví této karty podmínky hendicapovaným ztěžovalo.

.

Penze se přes sKarty vyplácet nebudou

Koment BP.com: To nesouvisí s sKartou, zainteresovaní se přece dušovali a vysvětlovali, že to nikdy nebylo v plánu. Takže bylo?

.

Všechny výběry dávek z bankomatu spořitelny přes sKartu budou od ledna zdarma, dosud byl bez poplatku u dávky jen jeden výběr v měsíci

Koment BP.com: To by mělo být samozřejmostí u všech bank v České republice, protože je to součástí smluvního vztahu banka-klient ve všech civilizovaných zemích světa. Bankám ve formě úrokové marže platíme dostatek na to, abychom si mohli párkrát v měsíci zdarma část peněz vybrat.

.

Těžce postiženým a seniorům by v budoucnu mohli sKartu doručit domů úředníci, nemuseli by si ji vyzvedávat sami

Koment BP.com: Omlouváme se, že se ptáme, ale proč? K čemu že ji tito lidé potřebují?

.

Do doby, než se zákony změní, budou moci úřady práce vyplácet dávky stejně jako dosud

Koment BP.com: Tak hlavně aby to "nešlapalo" podobně ako dopravní registr…

.

PS - Vypadá to, jako bychom si v redakci mysleli, že na sKartách je od samotného začátku všechno špatně. Je to pravda, bohužel. Myslíme si to...



Do šlamastyky kolem sKarty se namočil i premiér...

Co je špantně?
Co je špatně? Že Kysilka se dopustil korupčího jednání při sjednávání této smlouvy. Nejspíš chce z E...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16496381120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více