Do útrob ATM:
Víte, jaký je rozdíl mezi bankomatem pro evropský a americký trh?


16. 12. 2011  04:18     BP.com     komentáře (0)

Bankomaty tvoří nedílnou součást naší spotřeby finančních služeb. Denně u nich lidé vybírají miliony korun, platí složenky, dobíjí kredity na mobil, aktivují nové služby či narychlo uzavírají cestovní pojištění. Ale víte, co se skrývá uvnitř? A jaký je rozdíl mezi bankomaty pro evropský trh a severní Ameriku? Pokud vás to zajímá, čtěte následující článek…





Ačkoliv se dnes stále více finančních transakcí přesouvá do elektronického světa nul a jedniček, hotovost v platebním styku nepřestává hrát stěžejní roli. Jak dokládají nejnovější studie, navzdory dlouhé tradici elektronizace platebního styku v USA je i tam stále 59 centů z každého utraceného dolaru zaplaceno v hotovosti (následují debetní karty s 15 procenty, šeky s 9 procenty a nakonec kreditní karty s 8procentním podílem na celkovém objemu finančních transakcí).  Na celém světě lidé udělají prostřednictvím bankomatů přes miliardu transakcí denně.

.

ČTĚTE TAKÉ – CO DĚLAT, KDYŽ ZAPOMENETE PENÍZE V BANKOMATU?

.

Tento fakt představuje dobrou zprávu pro výrobce bankomatů, jakým je například světová dvojka ve výrobě bankomatů Wincor Nixdorf International, německá společnost, jejíž stroje vydávají hotovost majitelům platebních karet po celém světě. I když… Současné bankomaty však umí o mnoho víc než vydat hotovost. Trend jde totiž neskutečně dopředu!

Pohled do bankomatu

Ať již jde o přijímání vkladů, zpracovávání příkazů, dobíjení kreditů mobilních operátorů či interaktivní komunikaci s klienty prostřednictvím dotykového displeje, tyto chytré přístroje jsou 24 hodin denně připraveny vyplnit přání klienta. A o posunu dopředu se mohou přesvědčit i Češi, konkrétně klienti Air Bank, která ve svých pobočkách používá přístroje Wincor Nixdorf Procash 4000. Ty se odlišují novinkou na českém trhu, možností navolit si libovolnou nominální kombinaci vybíraných bankovek.

„Bankomat umí přijmout najednou 200 bankovek. My máme nastavený denní limit na částku 300 tisíc korun na kartu, tzn., s jednou kartou můžete v našem bankomatu vložit maximálně 300 tisíc korun denně. Vklad vyšší než 300 tisíc korun bankomat odmítne. Na účet je možné vkládat vícekrát, ale vždy je potřeba dodržet limit na jednu kartu,“ komentuje nastavení bankomatů Procash 4000 (na obrázku) v ČR Rostislav Kocman, tiskový mluvčí Air Bank.

 Společnost Wincor Nixdorf po celém roce každoročně počítá tržby v miliardách dolarů. Největším rozdílem mezi evropským a americkým trhem, na který se v minulých letech společnost vrhla, je nastavení bankomatů. Ačkoliv jsou i ty evropské velmi komplikované, americké jsou mnohem „promakanější“. "Americký trh má pro automatizaci depozitních transakcí obrovský potenciál,“ říká Oliver Weber, ředitel severoamerické divize společnosti, který dřív působil na starém kontinentu.

 

„Není to jako v Evropě. V Evropě totiž nepoužíváme šeky. Užíváme zde jen chytré platební karty. Proto bylo pro americký trh nutné vyvinout zcela novou technologii.“

Pracovník Wincor Nixdorf z Austinu v americkém Texasu ukazuje propracované útroby moderního amerického bankomatu. 

Firma si velmi zakládá na tom, aby její bankomaty byly co nejvíce přátelské ke svým uživatelům, ale zároveň bezpečné. Ty nejnovější z nich umí všechno, co jsme zde zmiňovali, a ještě více  – skenují a rozeznávají padělané bankovky, rozpoznávají zfalšované šeky, ukládají jejich fotografie, které jsou však zároveň součástí útržku vydaného zákazníkům, kteří si nechají šek proplatit. Ačkoliv v České republice šeky, nemáme, i zde lze očekávat trend zvyšujících se služeb, které budou bankomaty nabízet. A impulzem by mohly být právě menší banky, které se, byť s méně četnou sítí, nebojí investic do nejnovějších přístrojů, u nichž se klienti přesvědčí, že existuje víc než neflexibilní blikající a pípající přístroje.

Foto: Wincor Nixdorf, Statesman.com

.

NEPŘEHLÉDNĚTE – JAK BANKY BLOKUJÍ KARTY PO ŠPATNĚ ZADANÉM PIN



Do útrob ATM: Víte, jaký je rozdíl mezi bankomatem pro evropský a americký trh?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12600762912

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více