DOBRÁ RADA:
I P2P projekty mají svá rizika


19. 05. 2017  00:09     Miroslav Zeman     komentáře (0)

DOBRÁ RADA: Jak si dát pozor na rizika, která peer to peer projekty přináší? Opět vám přinášíme dobrou radu k tomuto tématu. ČTĚTE DÁLE!

DOBRÁ RADA: I P2P projekty mají svá rizika




I P2P projekty mají svá rizika. Doporučujeme proto využívat těchto služeb pouze na ověřených platformách. Varujeme také před poskytováním jakýchkoliv plateb předem. S rozvojem P2P aplikací dostávají prostor také podvodníci, kteří mohou na systému parazitovat. Pokud se nacházíte na straně investora, důrazně rozdělujte půjčovanou částku mezi více dlužníků a investujte pouze menší část prostředků, které máte k dispozici. Pozor, i přesto, že využíváte služby platformy, uzavíráte obchod přímo s člověkem, který si od vás peníze půjčuje.

Banky nespí

Banky reagují na nárůst obliby P2P projektů a trendu se přizpůsobují. Zavádějí netradiční formy služeb - jedna z bank například umožňuje přes aplikaci zasílat platby přes Facebook a mobilní telefon, jiná nabízí možnost posílat peníze svým kamarádům do výše 1000 korun a to prostřednictvím SMS či e-mailu bez znalosti čísla účtu.

František Vymazal: Vypůjč si od někoho peníze a potkáš ho pětkrát za den.

GRAF:

Vývoj počtu nocí rezervovaných celosvětově přes aplikaci Airbnb

2011 - 1 milion

2012 - 4 miliony

2013 - 19 milionů

2014 - 40 milionů

2015 - 78 milionů

Zdroj: The Wall street jurnal

http://www.bu.edu/bhr/2016/01/08/the-making-of-airbnb/

SLOVNÍK:

peer to peer - rovný s rovným, neboli také klient s klientem. Půjčky, které si prostřednictvím aplikací poskytují lidé navzájem mezi sebou, bez použití služeb finančních či jiných institucí.

P2P platforma - aplikace, která zprostředkovává, především na internetu poskytování půjček mezi uživateli této aplikace.

diverzifikace rizika - v prostředí peer to peer půjček se jedná o způsob ochrany investice do půjček rozdělením půjčované částky mezi větší množství dlužníků. Obecně jde o dělení portfolia do různých druhů investic s cílem rozředit riziko.

sdílená ekonomika - systém smluvních vztahů založený na směně, který se realizuje bez prostředníků a institucí, přímo mezi lidmi, nebo společnostmi.

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



DOBRÁ RADA: I P2P projekty mají svá rizika

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více