DOBRÁ RADA:
Kdy můžeme vypovědět smlouvu


24. 11. 2017  00:51     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST - DOBRÁ RADA: Vypovědět smlouvu lze v případě, kdy banka či mobilní operátor, nebo dodavatel energií změní jednostraně smluvní podmínky. Odstoupit lze ale pouze v rámci dané lhůty.

DOBRÁ RADA: Kdy můžeme vypovědět smlouvu




Vypovědět smlouvu na poskytování finančních či mobilních služeb můžeme tradičně v případě, kdy poskytovatel služby poruší závažným způsobem svou povinnost. U finančních služeb pak můžeme smlouvu vypovědět v případě, kdy poskytovatel jednostranně změní podmínky smlouvy, nebo obchodních podmínek. Platí přitom, že poskytovatel finančních služeb, tedy banka nebo stavební spořitelna musí informovat klienta alespoň 2 měsíce před účinností nových podmínek. V rámci této lhůty pak může klient smlouvu bez jakýchkoliv sankcí s okamžitou platností vypovědět. To samé platí v případě, změn podmínek u mobilních operátorů. Pouze lhůta pro výpověď smlouvy činí 1 měsíc. Pokud však poskytovatel služby oznámí změny pozdě, nebo zákazníka vůbec neinformuje, uplatňované změny se na tohoto zákazníka nevztahují.

CITÁT DNE:

Jsem chudý, protože piju stará vína, jím plesnivé sýry a jezdím v autě bez střechy

GRAF: 

Vývoj počtu změn dodavatelů plynu

2010 - 84 392

2011 - 361 951

2012 - 348 056

2013- 297 281

2014 - 200 389

2015 - 177 772

zdroj: OTE

SLOVNÍK:

QR kód - zkratka vychází z anglického „Quick Response“, tedy kódy rychlé reakce. QR kód dokáže zakódovat do obrazce velké množství dat, větší než klasický čárový kód. 

mPOS - terminál mPOS je mobilní řešení, které je schopno přijímat všechny typy plateb (nejen platební kartou) při spojení s chytrým telefonem nebo tabletem.

Obchodní podmínky - podmínky, na které se odkazují smlouvy s dodavateli a které nemusí být součástí smlouvy. Lidé je většinou nečtou, ačkoliv obsahují důležité informace.

Rozhodčí doložka - ujednání ve smlouvě vylučující působnost soudů k rozhodnutí sporu mezi stranami a určující rozhodce, který o sporu rozhodne.

Dvoutarifová distribuční sazba - v závislosti na období během dne dodává elektřina buď v dražším vysokém, nebo levnějším nízkém tarifu.



DOBRÁ RADA: Kdy můžeme vypovědět smlouvu

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více