DOBRÁ RADA:
Pozor na insider informace


06. 10. 2017  00:26     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST - DOBRÁ RADA: Pozor na zaručené rady o jistém a vysokém zhodnocení. Často se jedná o lákadlo na využití nějakého investičního produktu, nebo dokonce může jít i o podvod.

DOBRÁ RADA: Pozor na insider informace




Každou chvíli se v tisku, nebo na sociálních sítích objevují nejrůznější rady a doporučení do jakých investičních produktů investovat. Důvodem má být dlouhodobý a výrazný růst ceny těchto komodit, nebo přímo zaručená šance k pohádkovému zhodnocení. Takovým doporučením nevěřte. Pokud se k vám dostanou tzv. "insider" informace (zprávy zevnitř), vězte, že jde o pouhou větičku k ohromení a nalákání k nákupu. Skutečné interní informace drtivá většina z nás nikdy nezíská a buďte za to vlastně rádi, protože by se také mohlo jednat i o trestný čin zneužití interních informací v obchodním styku. V investování hraje velkou roli virtuální realita. Zvýšit cenu komodity, nebo ji naopak srazit ke dnu může obyčejná spekulativní zpráva, nebo "obava".

CITÁT DNE:

Pablo Picaso: Chtěl bych žít s hromadou peněz jako chudý člověk

GRAF:

Kam domácnosti ukládají a investují své prostředky

tabulka v %

2010

2015

Netermínované vklady

38

44

Termínované vklady

13

8

Vklady v cizí měně

3

3

Stavební spoření

19

13

Penzijní fondy

10

12

Životní pojištění

11

9

Investiční fondy

7

11

Z tabulky je zřejmé, že Češi jednoznačně upřednostňují spořící produkty a ukládání peněz na bezpečné účty před investicemi.

SLOVNÍK:

emisní ažio - je rozdíl mezi akcií v nominální hodnotě a akcií v emisní hodnotě, jinými slovy „emisní příplatek“.

dividenda - podíl na zisku akciové společnosti, který je určen k výplatě akcionáři. Zpravidla se určuje jako dividenda na jednu drženou akcii.

RM systém - česká burza cenných papírů, je trhem, kde se obchoduje s akciemi nejvýznamnějších českých i zahraničních společností. 

Disclaimer -  je obecně jakékoli právně závazné prohlášení, jehož cílem je určit nebo vymezit rozsah práv a povinností vůči ostatním subjektům. Disclaimer se obvykle vztahuje na situace, které zahrnují určitou míru nejistoty nebo rizika.

DALŠÍ ČLÁNKY VĚNUJÍCÍ SE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!



DOBRÁ RADA: Pozor na insider informace

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více