DOBRÁ RADA:
Pozor na rychlé a snadné půjčky


29. 09. 2022  00:07     Miroslav Zeman     komentáře (0)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY - DOBRÁ RADA: Naše dobrá rada směřuje k varování před rychlými a snadnými půjčkami. I po zvýšení regulace tyto lichvářské praktiky stále zaznamenáváme. ČTĚTE DÁLE!

DOBRÁ RADA: Pozor na rychlé a snadné půjčky




Dejte si pozor na rychlé a snadné půjčky. Rychlá půjčka může znamenat velké problémy. Blesková půjčka je rychlá v tom smyslu, že žadatele neobtěžuje zbytečnými otázkami a povinnostmi předkládat nejrůznější dokumenty. V této neobvyklé vstřícnosti pak klientům unikají podmínky úvěru. Podle průzkumů 40 % klientů vůbec nečte úvěrové smlouvy. Vždy věnujte úvěrové smlouvě a obchodním podmínkám dostatečnou pozornost, nejlépe doma v klidu, dvojnásobně pak v momentě, kdy jde o rychlé peníze. Vzít si úvěr znamená přijmout odpovědnost, to není a nemůže být záležitost několika minut na úrovni rozhodování, jaký druh jogurtu si koupím. Platí nepřímá úměra – čím rychleji a snadněji obdržím úvěr, tím pro nás může být sice paradoxně, ale v důsledcích nebezpečnější. 

Orson Welles: Vysoká životní úroveň spočívá v tom, že vydáváme peníze, které ještě nemáme, za věci, které nepotřebujeme, abychom imponovali lidem, které nesnášíme.

GRAF:

Vývoj RPSN úvěrů poskytnutých bankami domácnostem v ČR

leden 2022 - 17,23

leden 2016 - 12,33

leden 2015 - 14,37

leden 2014 - 15,2

leden 2013 - 16,38

leden 2012 - 16,46

leden 2011 - 16,88

leden 2010 - 15,74

leden 2009 - 14,77

zdroj: ČNB

SLOVNÍK:

Bonita – schopnost a ochota klienta dostát svým závazkům, neboli splácet předmětný úvěr. Jde o zkoumání různých parametrů, mimo jiné o poměr příjmů k výši požadovaného úvěru, respektive k jeho jednotlivým měsíčním splátkám a dalším výdajům.

Bazický bod - se ve finanční oblasti označuje jedna setina procentního bodu (1 pp = 100 bp). V bazických bodech se udávají především úrokové míry a výnosové míry různých finančních nástrojů.

Procentní bod - jednotka p.b. je odlišná od jednotky označené jako procento (%). Procentní bod vyjadřuje skutečný pokles či zvýšení hodnoty o danou jednotku.

Anuita - jde o pravidelnou splátku, která se po celou dobu splácení nemění a skládá se z úroku a úmoru.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!



DOBRÁ RADA: Pozor na rychlé a snadné půjčky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více