Dobrá zpráva:
FPV otestoval finanční instituce, všechny vyhověly!


19. 12. 2012  08:18     tz     komentáře (0)

Fond pojištění vkladů (FPV) v závěru roku u 35 finančních institucí opětovně otestoval schopnost zvládnout následky případného vyhlášení insolvence. Test prověřil schopnosti institucí předat data o klientech a jejich pojištěných vkladech FPV v přesném formátu, struktuře a v požadovaném čase. Všechny prověřované banky, záložny a stavební spořitelny požadavkům vyhověly a všechny informace byly FPV schopné předat nejdéle během osmi pracovních dnů.





Pokud nastane situace, kdy Česká národní banka oznámí, že je některá z finančních institucí spadajících do systému pojištění vkladů v platební neschopnosti, Fond pojištění vkladů musí dle zákona zahájit výplatu pojištěných vkladů nejpozději do 20 pracovních dnů od vyhlášení insolvence. „Během této doby mezi námi a zkrachovalou bankou musí dojít k poměrně rychlé, precizní a především dostatečně zabezpečené výměně dat o jejích klientech a jejich pojištěných vkladech. Vzhledem k množství požadovaných informací se samozřejmě jedná o úkon, který vyžaduje bezchybnou a spolehlivou součinnost na obou stranách,“ říká výkonná ředitelka FPV Renáta Kadlecová.

 .

Situace, kdy Fond pojištění vkladů klienty zkrachovalé instituce vyplácel, nastala letos pouze jednou, a to v souvislosti s krachem spořitelního a úvěrového družstva UNIBON. Více než 3 000 členům tohoto družstva Fond do konce letošního roku vyplatil téměř všechny pojištěné vklady v celkové výši 1,8 mld. Kč (tj. 98,5 % všech ze zákona pojištěných vkladů této družstevní záložny). I v tomto případě vše proběhlo bez obtíží a klienti UNIBONu se ke svým prostředkům dostali v zákonné lhůtě.

.
.

Zkušební testy finančních institucí zahájil Fond v loňském roce, kdy se jich zúčastnilo 34 institucí. Letos touto zkouškou banky prošly dvakrát. Okruh testovaných bank byl rozšířen o Air Bank. Výsledkem testů bylo zjištění, že všechny instituce jsou schopné požadavkům zákona vyhovět a Fondu pojištění vkladů data předat.



Dobrá zpráva: FPV otestoval finanční instituce, všechny vyhověly!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15673432544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více