Docházejí nám snad peníze? Počet pojistných podvodů v ČR opět narostl


27. 07. 2011  02:17     Zdeněk Bubák (www.poplatkozrout.cz)     komentáře (0)

Pojišťovny se opět musí bránit nárůstu pojistných podvodů, jejichž původci jsou při páchání těchto trestných činů čím dál vynalézavější. Přinášíme vám infomace o nárůstu počtu pojistných podvodů a popis jednotlivých typů podvodů. Informace nám poskytla pojišťovna Generali a Česká pojišťovna.





Křivka pojistných podvodů míří strmě vzhůru

Křivka pojistných podvodů míří strmě vzhůru. Detektivové Generali odhalili za první polovinu letošního roku pojistné podvody v celkové výši 60 milionů korun. To je o 8 milionů korun více než celý loňský rok. Při pokračování tohoto trendu můžeme na konci roku očekávat až pětinásobné navýšení oproti roku 2008. Tehdy se podvodníci pokusili vymámit z pojišťovny Generali přibližně 12 milionů korun. I nadále hrají prim pojistné podvody v pojištění motorových vozidel. Jejich podíl činí přibližně 74%. Z regionálního pohledu je nejexponovanější Praha. Nejméně i nadále podvádějí Jihočeši. . Nejfrekventovanější jsou opět pojistné podvody u pojištění motorových vozidel. Lidé se snaží fingovat dopravní nehody či krádeže nebo se pokoušejí předkládat nadhodnocené faktury za opravu vozidla. Na jejich základě žádají větší odškodnění. Detektivové Generali řešili během první poloviny letošního roku na 50 dopravních nehod. Podvodníci se při nich snažili vesměs fingovat či nadhodnocovat škodu, případně posouvali počátek pojištění před datum domnělé dopravní nehody. V dalších 40 případech se jednalo o smyšlené krádeže.

TABULKA:  

Druh pojištění Podíl na pojistných podvodech  (2. Q / 2011)
Havarijní pojištění 55 %
Pojištění majetku 20 %
Povinné ručení 19 %
Pojištění odpovědnosti 4 %
Cestovní pojištění 1 %
Životní pojištění 1 %

.

VYBERTE SI NEJLEPŠÍ POJIŠTĚNÍ ZDE!

.

Lidé si často neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění. To je typické především pro tzv. oportunistické podvody, které tvoří podstatnou většinu. Jsou frekventovanější a škoda se obvykle pohybuje maximálně v řádu desetitisíců korun. Princip se takřka vždy opakuje. Klient nahlásí pojistnou událost, která se skutečně stala. Současně ale hlásí škody, ke kterým nedošlo.

Příklad oportunistického pojistného podvodu

 

Klient nahlásil vytopený sklep. Přibližně týden po zdokumentování a sepsání škody mobilním technikem volal na klientské centrum s tím, že zapomněl nahlásit LCD televizi, kterou měl připravenou jako dárek pro manželku. Operátorce sdělil, že o účtenku bohužel přišel. Současně uvedl obchod, ve které televizi koupil. Detektivům Generali stačilo zavolat do zmíněného obchodu, aby zjistili, že uvedený model televizoru teprve přijde do prodeje. Klient si vzápětí vše rozmyslel a proplacení škody na neexistujícím televizoru nepožadoval. Z jeho pohledu už bylo bohužel pozdě. Vzhledem k pokusu o pojistný podvod si musel celou škodu na vytopeném sklepě zaplatit sám.

ČP odhalila za 1. pololetí pojistné podvody za 150 mil. Kč

 

Za prvních šest měsíců letošního roku odhalila Česká pojišťovna 271 případů pojistných podvodů za 150 milionů korun. Celkově však prošetřila tisíce pojistných událostí s přívlastkem podezřelá. Specialisté České pojišťovny každoročně odhalí více než polovinu všech podvodů, ke kterým dochází na českém pojistném trhu.

JAKÝ SPOŘICÍ ÚČET VÁM NEJLÉPEVYHOVUJE? NAJDĚTE JEJ NAŠÍ KALKULAČKOU!

 

„Již tradičně se do statistik odhalených pojistných podvodů ve velké míře zapisují případy spojené s pojištěním motorových vozidel, letos jsme však zaznamenali také nárůst podvodů z pojištění majetku a odpovědnosti občanů,“ říká Ludvík Bohman, vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny.
„Spolu se začátkem letní turistické sezóny pak přibývá také pojistných podvodů páchaných v oblasti cestovního pojištění. Jde hlavně o fingovaná odcizení zavazadel při jejich přepravě či umělé navyšování škod v souvislosti s krádežemi věcí z vozidel. Ve velké míře se objevují také úrazy, ke kterým mělo údajně dojít na dovolené,“ dodává Ludvík Bohman.

Z pohledu této pololetní statistiky se letos lidé zatím nejvíce pokoušeli podvádět v Praze, na Královéhradecku a ve středních Čechách. Detektivové České pojišťovny i v prvním pololetí letošního roku řešili nejrozmanitější případy pojistných podvodů: od požárů, přes poškozená umělecká dílaa úrazy, až po vloupání do trezoru nebo krádeže návěsů. 

Když kamzík poškodil kapotu auta ...

 

Dva mladé páry si vyrazily na dovolenou do Tater. Po návratu do ČR pak jeden z mladíků nahlásil České pojišťovně poškození svého automobilu, ke kterému mělo dojít v době, kdy bylo vozidlo odstaveno na parkovišti u hotelu. Zpoza budovy tohoto hotelu měl údajně vyběhnout kamzík a namířit si to přes parkoviště do přilehlého lesíku. Po cestě mu však bylo překážkou jedno z vozidel, a tak kamzík vyskočil na kapotu auta, na níž měl svými kopyty způsobit velký počet promáčklin. Jak však bylo šetřením detektivů zjištěno, celá situace se odehrála úplně jinak. Dotyčný mladý muž se totižpři společné večerní oslavě nezřízeně opil a následně se jal tančit na kapotě svého auta tzv. „kozáčka“, čímž mu způsobil deklarovaná poškození.

VYHRAJTE DOMÁCÍ KINO S MBANK!

„Samovznícení“ stohu slámy…

Majitel malého statku v jižních Čechách oznámil majetkovou škodu, ke  které mělo dojít samovznícením stohu slámy. Šetřením však bylo prokázáno, že tím „samovzněcujícím“ činitelem byl 12letý syn majitele  statku, který se svými stejně starými kamarády využíval prázdninové období k sebevzdělávání v oblasti konzumace alkoholu a kouření cigaret. Po vypití několika krabic stolního vína si chlapci ze stohu slámy udělali popelník, následkem čehož došlo ke vzniku požáru a celý stoh slámy lehl popelem.

Fingovaný úraz na Kubě…

 

Manželský pár každoročně cestující na dovolenou na Kubu nahlásil České pojišťovně úraz, ke kterému mělo dojít při outdoorových aktivitách na ostrově. V rámci likvidace pojistné události předložili manželé pracovníkům ČP zprávu z lékařského zařízení v Havaně a rovněž účet za ošetření a léky. Šetřením detektivů však bylo zjištěno, že předložené doklady jsou falešné a tedy k žádnému úrazu ani ošetření nedošlo. Totožné fingované úrazy byly přitom dlouhodobě po dobu cca 10 let uplatňovány u několika pojišťoven. Pojistné plnění bylo samozřejmě odmítnuto a na vykutálený manželský pár bylo podáno trestní oznámení.  

Kraj Počet případů Částka (v mil. Kč)
Praha 83 63,2
Královéhradecký 12 22,2
Středočeský 27 16,8
Plzeňský 17 9,8
Jihomoravský 6 7,1
Vysočina 4 6,4
Jihočeský 19 5,7
Moravskoslezský 16 4,1
Karlovarský 16 4,0
Liberecký 14 3,1
Olomoucký 4 3,0
Pardubický 22 2,1
Zlínský 5 1,5
Ústecký 26 0,7
        KOLIK VYBRALA VAŠE BANKA LETOS NA POPLATCÍCH?

 



Docházejí nám snad peníze? Počet pojistných podvodů v ČR opět narostl

Diskutovat (0)