Dohodáři se dočkali kompenzačního bonusu. Mohou si přijít až na 31 150 korun


05. 08. 2020  10:02     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Až 116 tisíc dohodářů, tedy lidí pracujících na dohody o pracovní činnosti, nebo na dohody o provedení práce se dočkali státní pomoci. Za den vypnutí ekonomiky ze strany státu a dalších omezujících opatření si přijdou na 350 korun denně. Žádat o bonus je možné už teď!

Dohodáři se dočkali kompenzačního bonusu. Mohou si přijít až na 31 150 korun




Zatímco podnikatelé měli nárok na 500 korun denně, osoby pracující na dohody mají nárok na 350 korun denně. Celkově si tak může dohodář přijít za období od 12. března do 8. června na 31 150 korun. Vyplacení bonusu pro dohodáře bude stát státní rozpočet odhadem 2,1 miliardy korun. Pro srovnání dosáhl objem dříve vyplacené podpory pro podnikatele 21 miliardy korun.

Kdo má na kompenzační bonus nárok

Na kompenzační bonus mají nárok lidé, kteří pracovali alespoň 4 z 6 měsíců předcházejících krizi na dohodu. Dále muselo dojít k omezení nebo úplnému znemožnění výkonu této činnosti z důvodu koronavirové krize, např. ukončením spolupráce ze strany zaměstnavatele. Podobně jako u kompenzačního bonusu pro podnikatele jsou vyloučeny osoby, které vedle DPP a DPČ vykonávají jiné zaměstnání. Souběh čerpání bonusu pro OSVČ se zaměstnáním povolený u pěstounů a dobrovolných pracovníků pečovatelské služby bude nicméně nově rozšířen nejen na pojištěné dohodáře, ale i na společníky eseróček. Nakonec pak příjem oprávněných osob musel být vyšší než 3.000 korun u dohod o provedení práce (DPP) a vyšší než 10.000 korun u dohod o pracovní činnosti (DPČ) měsíčně.

Podporu dostanou ti nejpostiženější a ti na které se zapomnělo

Lidé, kteří pracovali a pracují na částečné pracovní úvazky, resp. dohody o provedení práce a pracovní činnosti patří k těm nejpostiženějším. Nevztahovaly se totiž na ně žádné formy podpory státu na rozdíl od zaměstnanců na trvalý pracovní poměr, nebo podnikatele. Navíc byli tito lidé první na ráně ve chvíli, kdy se v důsledku koronavirové krize propouštělo. U těchto dohod totiž není nutné zachovávat dlouhé výpovědní lhůty, nebo hradit několikaměsíční odstupné.

Velká část lidí na dohody navíc pracuje v nejohroženějších sektorech, které byly vládními opatřeními postiženy nejvíce. Jedná se o zaměstnance v restauracích, jídelnách či obchodech. Velkou část dohodářů také představují podnikatelé, kteří si po uzavření živnosti šli přivydělat a původně neměli na kompenzační bonus pro podnikatele nárok.

Jak si zažádat o kompenzační bonus?

Postup je po vzoru kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné velmi jednoduchý. Lze ho opět podat datovou schránkou, osobně na podatelně finančního úřadu, poštou, a dokonce i obyčejným mailem. Finanční úřady jsou povinny takto podané žádosti přijmout a vyřídit.

Formulář pro vyplnění žádosti naleznete na stránkách finanční správy ZDE!

Návod na vyplnění žádosti formuláře naleznete v článku, který vám přineseme tento čtvrtek.

<hr>

Hlasujte v Anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek v roce 2020 a pomozte nám ho zrušit ZDE!

Páka poplatky



Dohodáři se dočkali kompenzačního bonusu. Mohou si přijít až na 31 150 korun

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15521816544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více