Domácí ceny duply na brzdu


10. 11. 2022  17:06     Tomáš Volf     komentáře (0)

Domácí spotřebitelské ceny za říjen meziročně vzrostly o 15,1 %, oproti předchozímu měsíci šly ceny dokonce dolů o 1,4 %. Zatímco meziročně pokračuje zdražování, které však notně ubralo na tempu, meziměsíčně se zlevňovalo.

 

Domácí ceny duply na brzdu




Jedná se o první meziměsíční zlevnění po téměř dvou letech. Dnešní čísla o inflaci jsou příjemným překvapením. Meziročně šly ceny elektřiny dolů o 38,2 %, ceny potravin naopak zrychlily růst.

Opticky se situace zlepšuje, což je jistě pro domácnosti pozitivní jev, ale zde je nutné si uvědomit, že zpomalení růstu cen jde na vrub především zavedení vládních opatření, jako úsporný tarif. Jinak řečeno, to, co nezaplatí domácnosti nyní na měsíčních platbách, musí vydat vláda a navýšit tak zadlužení státu.

I přesto domácí inflace patří k nejvyšším v celé EU a na tomto faktu se ani pro následující měsíce nic nezmění. Růst cen bude i nadále omezovat spotřebu domácností, které se stále více budou obávat o své budoucí příjmy, což bude podvazovat ekonomický růst.

ČNB se se sazbami nahoru už příliš nechce. Stávající hranice 2T REPO sazby 7 % je už hodně protiinflační, ale přesto se při eskalaci zdražování můžeme dočkat dalších utažení měnových podmínek.

Do boje s inflací by se měla zapojit také vláda, protože ČNB svůj arzenál už do velké míry vyčerpala. Vysoce expanzivní fiskální politika předchozí i stávající vlády, roztáčí spirálu zdražování stále výš. Hlavním faktorem růstu cen je však válka na Ukrajině a agresivní počínání Ruska.

Celý článek naleznete ZDE!

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Domácí ceny duply na brzdu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12458838800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více