Domácí inflace dál letí vzhůru


12. 01. 2022  09:07     Tomáš Volf     komentáře (0)

Prosincová inflace dál potvrzuje svůj robustní růst. Ceny v posledním měsíci loňského roku meziročně vzrostly o 6,6 %, meziměsíčně o 0,4 %.

Domácí inflace dál letí vzhůru




V meziročním vyjádření takto rostly ceny naposledy v září 2008. Alarmující není samotný fakt, že se ceny zvedají, ale že ještě zrychlují své tempo.

Vláda s dramatickým zdražováním příliš mnoho nenadělá, a kromě finanční podpory nejohroženějším skupinám spotřebitelů a firem jí nic jiného nezbývá. K přímým zásahům do trhu v podobě diktátu cen např. energií se neuchýlí.

ČNB sice zvedá sazby a je jasné, že v tomto duchu bude pokračovat i nadále, ale je vidět, že ani ona s rostoucími cenami nepohne, alespoň ne v dohledné době. Čeští centrální bankéři již dobrého půl roku utahují měnovou politiku, ale výsledek jsou zrychlující se ceny.    

Většinový podíl růstu cen jde na vrub vnějším vlivům. Problémy s dodávkami vstupů do výroby stále trvají, zpožďování mezinárodní dopravy také a do toho se přidávají spekulanti na energetickém trhu a Rusko se svými měnícími se dodávkami plynu a ropy.

Ceny porostou i v dalších měsících. Je pravděpodobné, že se dostaneme daleko nad 7% hranici a větší dopad politiky ČNB přijde nejspíš až v průběhu druhé poloviny roku. Prudké tempo zvedání sazeb se nemůže neprojevit a do určité míry to omezí ekonomický růst ČR. Efekt růstu sazeb ČNB je zatím jen zdražování úvěrů včetně hypoték, nárůst cen provozních úvěrů pro firmy a koruna, která pod dnešním zveřejnění inflačních dat z ČSÚ posiluje pod 24,40 EURCZK. Takto silná domácí měna vytváří problémy všem domácím vývozcům, kteří za své zboží inkasují eura a následně za ně dostávají nevýhodným kurzem méně korun.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Domácí inflace dál letí vzhůru

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15753284736

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více