Domácí maloobchodní tržby v listopadu rostly nejrychleji od listopadu 2001


13. 01. 2022  09:48     Tomáš Volf     komentáře (0)

Podle dnešních ranních domácích dat z ČSÚ vzrostly v listopadu meziročně maloobchodní tržby o 13,2 % a meziměsíčně klesly o 1 %.

Domácí maloobchodní tržby v listopadu rostly nejrychleji od listopadu 2001




Jedná se o robustní zrychlení útrat Čechů v obchodech koncem loňského roku. Ani prudké zdražování nebere zatím domácím spotřebitelům vysoký apetit k nákupům, který je největší za posledních 20 let.

I když by se na první pohled mohlo zdát, že silný růst cen podlomí chuť utrácet, zatím se to neděje. Je to dáno především nízkou nezaměstnaností a důvěrou spotřebitelů, že se jejich situace v budoucnu výrazně nezmění a své zaměstnání neztratí. Pokud by se tak stalo, jsou Češi přesvědčeni, že novou práci najdou rychle. Tato kombinace důvěry je skvělou zprávou pro obchodníky a jejich kasy.

S tím, jak ceny porostou i v dalších měsících a je jasné, že porostou ještě prudce, bude se měnit skladba nákupních košíků Čechů. Přednost dostane zboží denní potřeby a zejména nezbytné potraviny. Naopak prodejce zbytného zboží nebo zboží dlouhodobé spotřeby čeká velký boj o zákazníka. Tyto dražší položky jsou vesměs financovány úvěry, které jdou prudce nahoru, takže ochota Čechů se zadlužovat bude nejspíš zpomalovat. Spotřebitelé by však mohli těžit z konkurenčního cenového boje.

ČNB se zatím nedaří inflaci zkrotit ani v nejmenším. Ceny úvěrů poletí ještě výrazně vzhůru a ceny zboží na pultech obchodů také, takže pokud vyprchají hlavní dva důvodu růstu maloobchodních tržeb, a sice nízká nezaměstnanost a zejména nízká srovnávací základna z loňského roku, může letos přijít meziroční propad tržeb maloobchodníků.

Češi v listopadu 2021 vzali útokem především obchody s oděvy a obuví, kterým vzrostly tržby o neuvěřitelných 283,5 %, se sportovními potřebami (růst tržeb o 47,9 %) a s výrobky pro domácnost, kde šly tržby nahoru o 32,9 %.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Domácí maloobchodní tržby v listopadu rostly nejrychleji od listopadu 2001

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16173747216

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více