Domácí růst cen postupně ztrácí dech


11. 01. 2023  18:05     Tomáš Volf     komentáře (0)

Domácí spotřebitelské ceny za prosinec meziročně vzrostly o 15,8 % a oproti předchozímu měsíci dokonce jen stagnovaly. Vše nasvědčuje tomu, že situace se bude rychle zlepšovat.

Domácí růst cen postupně ztrácí dech




Nejvíce se na zpomalení růstu cen v prosinci podílela doprava. Ceny aut zmírnily svůj růst na 9,2 % a pohonné hmoty na 4,4 %. Jak auta, tak pohonné hmoty tedy meziročně zdražovaly, ale výrazně méně, než tomu bylo v minulých měsících. Naopak na růstu cen se nejvíce podílely potraviny, nealkoholické nápoje a náklady na bydlení.

Vysoké ceny nutí spotřebitele přehodnocovat to, za co utrácejí. Domácnosti se chovají racionálně když omezují své výdaje. Dobře je to vidět v posledních měsících na maloobchodních tržbách, které v meziročním srovnání padají. Nižší spotřeba však snižuje ekonomický růst a nedostatek zakázek může z logiky věci navyšovat nezaměstnanost.

Ve snaze snížit cenové nárůsty zvedala ČNB základní sazbu až na stávajících 7 %. Připraveny jsou také devizové rezervy pro případ, kdyby česká koruna začala výrazněji slábnout. Silná koruna sice podvazuje ekonomický růst, ale působí jako silný protiinflační faktor. Centrální bankéři mají svůj jízdní řád pro další měsíce poměrně jasný, ale do boje s cenami se musí zapojit i vláda.

Vlády v posledních letech robustními schodky státního rozpočtu nebývale přispívají k tomu, že je v oběhu velké množství peněz, čímž jejich cena klesá. To má za následek růst cen zboží a služeb na pultech obchodů pro koncové spotřebitele. Střídmost ve výdajích, a především výrazně vyšší tlak na snižování zadlužení země, je nyní jedním z hlavních faktorů zdražování.

Domácí spotřebitelská inflace v dalších měsících bude rapidně snižovat své tempo a nebylo by velkým překvapením, kdybychom se už v prvním čtvrtletí dostali pod 10 %. V polovině roku by se ceny meziročně mohly zvedat jen o velmi nízké jednotky procent. Nebude se zlevňovat, ale ve srovnání s rokem 2022 už nárůsty nebudou tak vysoké.

Celý článek naleznete ZDE!

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Domácí růst cen postupně ztrácí dech

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15658055056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více