Doporučujeme:
Na trh karet přijde novinka – Eurokarta


18. 07. 2011  01:35     BP.com     komentáře (0)

Jako konkurenci společnostem MasterCard a Visa chystají západoevropské karty svou vlastní platební kartu – multifunkční karta má klientům umožnit výběry z bankomatů a placení u obchodníků v Eurozóně, a to vždy dle podmínek konkrétní země. Tato služba tak bude jakáýmsi doplňkem k platbě SEPA.





Monnet

Jednotná panevropskou oblast pro platby v eurech (SEPA) umožňuje jen přeshraniční bezhotovostní převody, takže karetní služby jsou logickým doplňkem. Projekt karty dostal praovní název Monnet, a na jeho běhu se podílí 24 peněžních ústavů z Belgie, Francie, Německa, Itálie, Portugalska, Španělska a Velké Británie, jejich mluvčí a šéf Crédit Agricole Georges Pauget o něm intenzivně jedná s Evropskou komisí. Souhlas Evropské unie je totiž naprosto klíčový – bez schválení výběru transakčních poplatků by totiž nebylo spuštění reálné. „Dialog s komisí není u konce. Jakmile budeme znát její odpověď, dá se očekávat, že konečné rozhodnutí padne v říjnu,“ sdělil Pauget listu Financial Times Deutschland.

 

POPLATKOŽROUT VÁM TO SPOČÍTÁ

Dobrá zpráva pro klienty

Pro klienty je vývoj Eurokarty dobrá zpráva, neboť by mohl výrazně zvýšit komfort. Vývojáři totiž tvrdí, že karta by měla fungovat zároveň jako kreditní i debetní, má umožňovat bezkontaktní a mobilní platby. Rozhodující bude, jak dopadne jednání o povolení transakčních poplatků, jež mají zajistit jednotlivým aktérům Monnetu zisk. Jde o platby, které odcházejí při zaplacení u obchodníka jako procentní odvod z objemu transakce bance vydavateli karty, a kartovým operátorům.

Poplatky budou stěžejní

Poplatky budou stěžejní, protože na nich bude záležet zisk aktérů Monnetu. Tyto srážky z plateb u obchodníků společnostmi Visa a MasterCard jsou však již nyní předmětem diskusí, Evropská komise dokonce nařídila, že se musejí snížit. S Visou se dohodla, s MasterCardem se soudí. První slyšení u soudního dvora v Lucemburku proběhlo v pátek, verdikt se čeká do dvou let. V akci Monnet se nejvíce angažují francouzské a španělské banky, z Německa se ho účastní Deutsche Bank, Postbank a DZ Bank. Z majitelů českých bank je zastoupen UniCredit. „V každém případě jde o největší projekt evropských bank,“ zdůrazňuje Pauget.

SOUTĚŽTE S MBANK O DOMÁCÍ KINO



Doporučujeme: Na trh karet přijde novinka – Eurokarta

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16460477792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více