Dovolená 2013:
Co dělat, když v zahraničí ztratíte cestovní doklady


05. 07. 2013  14:22     ar     komentáře (0)

V dalším dílu našeho seriálu o dovolené se podíváme na černou můru všech turistů v zahraničí – ztrátu cestovních dokladů. Pokud se vám to stane, nezoufejte – domů se i přesto dostanete.

Dovolená 2013: Co dělat, když v zahraničí ztratíte cestovní doklady




Ztráta dokladů zamrzí

Ztratíte-li na dovolené doklady, první kroky musí vést na místní policii. Zde musíte ztrátu nebo odcizení bezpodmínečně nahlásit. Chtějte vždy doklad s potvrzením, že jste tak učinili; bude se vám hodit. S ním pak na zastupitelském úřadu v místě dovolené budete žádat o vydání nového cestovního dokladu. Nezapomeňte, že jste-li v členské zemi Evropské unie, k účelům cestování vám postačí občanský průkaz – protokol o ztrátě dokladů však požadujte i přesto, že cestovat můžete. Častým omylem bývá domněnka, že vám na letišti postačí prokázat se řidičským průkazem či průkazem zdravotního pojištění. Není tomu tak…

Cestovní pas či cestovní průkaz?

Musíte mít vždy platný cestovní doklad. Pro návrat z dovolené vám stačí zjednodušená verze cestovního dokladu, tzv. cestovní průkaz. Ten je časově a místně omezen a slouží pouze ke zpáteční cestě do vlasti. Pro jeho vystavení musíte zaplatit poplatek 400,- Kč (nebo ekvivalent v cizí měně), předložit dvě pasové fotografie a prokázat svou totožnost – buď jiným dokladem, nebo tvrzením hodnověrné osoby (například rodinného příslušníka nebo známého, který má platný cestovní doklad). Proces trvá nejkratší možnou dobu a neměl by zkomplikovat vaše cestování – záleží na tom, jaké doklady jste schopni předložit pro potvrzení vaší totožnosti. Proces vystavení cestovního pasu rezidentovi v zahraničí je o něco obtížnější, neliší se totiž od toho klasického v České republice. Vaše žádost putuje a vystavení se odehrává v České republice a doklad pak za vámi putuje zpět do místa vašeho pobytu. Počkáte si na něj proto až 30 dní a zaplatíte 1600,- Kč či ekvivalent v cizí měně. Náhradní cestovní pas tedy nechtějte na krátkodobé dovolené, není to realizovatelné.

Kam jít bez pasu?

Jak bylo řečeno, žádost o doklad podejte na zastupitelském úřadě. Pokud v zemi, kde trávíte dovolenou, není zastupitelský úřad České republiky, obraťte se se svým problémem na jakýkoliv zastupitelský úřad členské země Evropské unie – pomohou vám i tam. Samozřejmé je, že zastupitelský úřad není ve všech turistických letoviscích. V takovém případě poproste o pomoc delegáta vaší cestovní kanceláře, popřípadě delegáta jiné cestovní kanceláře z České nebo Slovenské republiky. Obrátit se můžete i na helpline pojišťovny, u níž máte sjednané cestovní pojištění. „V situaci, kdy klient tráví dovolenou daleko od zastupitelského úřadu, řeší asistenční služba situaci dle místních možností. Buď tak, že dopraví klienta na konzulát i zpět do místa pobytu, nebo se s konzulátem domluví na doručení fotografie či jiných dokumentů bez účasti klienta,“ vysvětluje Jana Ježková, vedoucí lékařka asistenční centrály Europ Assistance.

4 tipy serveru BankovniPoplatky.com:

1. Před cestou si pořiďte kopie vašich cestovních dokladů a uchovávejte odděleně od originálních dokladů. I když kopie nebudou úředně ověřené, při vyřizování nepříjemných formalit vám mohou pomoci. . 2. Zjistěte si předem, kde jsou ve vaší destinaci zastupitelské úřady. Jejich soupis naleznete na stránkách Ministerstva zahraničí ČR ZDE. . 3. Při problémech s jazykovou bariérou kontaktujte vždy ihned zastupitelský úřad. Jejich intervence v lokálním jazyce vám cestu za novými doklady usnadní. . 4. Pokud ztratíte i průkaz zdravotního pojištění, o ztrátě informujte svou zdravotní pojišťovnu. Po ověření rodného čísla vám pojišťovna odfaxuje náhradní doklad.



Dovolená 2013: Co dělat, když v zahraničí ztratíte cestovní doklady

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15567484272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více