DOVOLENÁ 2013:
Co dělat, když zůstanete v zahraničí bez peněz? Čtěte zde!


11. 07. 2013  15:11     ar     komentáře (0)

Zasloužená dovolená v zahraničí by měla být jedním z vrcholů roku, ale může se snadno proměnit v hodně nepříjemný zážitek – například pokud vás okradou a vy zůstanete zcela bez hotovosti a platebních karet. Zdánlivě bezvýchodná situace však má jednoduché řešení – poradíme vám, co dělat!

DOVOLENÁ 2013: Co dělat, když zůstanete v zahraničí bez peněz? Čtěte zde!




Konzulát vás pomůže dostat domů

Cest k hotovosti je hned několik. První z nich je vcelku snadná – můžete požádat o pomoc zastupitelský úřad České republiky ve vámi navštívené lokalitě. Pokud konzulát vyhoví vaší žádosti, počítejte však s tím, že vám poskytne pouze prostředky nezbytně nutné k návratu do vlasti, nikoliv finance na dokončení dovolené nebo nákup duvenýrů. Problémem je také to, že v ne vždy na zastupitelský úřad natrefíte přímo v turistických letoviscích oblíbených destinací.

Pomůže vám vaše banka, ale počkáte si

Držitelé embosovaných platebních karet se mohou s žádostí o pomoc obrátit na svoji banku. V takovém případě máte dvě možnosti – můžete požádat o vydání náhradní hotovosti (tzv. emergency cash) nebo náhradní platební karty (tzv. emergency card). Specifické služby náhradní hotovost i náhradní karta jsou zpoplatněny v řádu tisíců korun, navíc je neobdržíte hned. Na kartu s omezenou platností si počkáte až 3 dny, peníze dostanete dříve, za 24 hodin.

Nejlepší varianta – nechte si peníze poslat

Jako nejvýhodnější, tj. nejlevnější a nejrychlejší varianta jednoznačně vychází nechat si poslat peníze z domova příbuzným či známým. Tuto službu nabízejí například společnosti Chequepoint či Western Union, jejichž zastoupení je téměr v každém menším městečku. Postup je skutečně velmi jednoduchý. Kontaktujte známou osobu v České republice (nebo kdekoliv jinde na světě) a požádejte jej o pomoc. . Váš „zachránce“ přijde do jakékoliv pobočky Western Union (i v České republice je jich dostatek, služby WU poskytuje např. i více než 1.700 poboček České pošty) a vyplní formulář „Zasílání peněz“. Složí posílanou částku v českých korunách nebo amerických dolarech a zaplatí poplatek (při posílání 15.000 Kč činí zhruba 1.150 Kč) a obdrží kopii formuláře, kde personál pobočky vyplní důležité číslo transakce – MTCN („Money Transfer Control Number“ – kontrolní číslo peněžního převodu). Následně stačí, aby vás zasílatel kontaktoval (za poplatek to vyřídí ihned na pobočce Western Union) a sdělil vám číslo převodu, a vy si můžete vyzvednout hotovost v kterékoliv pobočce Western Union v zemi, kde se právě nacházíte. . Musíte se prokázat dokladem totožnosti (pokud jej nemáte, lze převod „pojistit“ jinými nástroji, například kontrolní otázkou nebo heslem). Převod hotovosti vám svede vytrhnout trn z paty, ať již jste kdekoliv – Western Union má totiž přes 225 tisíc pobočkových míst ve 195 zemích světa.



DOVOLENÁ 2013: Co dělat, když zůstanete v zahraničí bez peněz? Čtěte zde!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16209111648

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více