DOVOLENÁ 2013:
Měníte valuty na dovolenou? Tak s rozmyslem!


27. 06. 2013  15:11     BP.com     komentáře (5)

Ve shonu před cestou do zahraničí má spousta Čechů státel ještě v úkolníčku poznámku "Vyměnit peníze". Když odhlédneme od toho, že mnohem pohodlnější, levnější a bezpečnější je používat platební kartu, při výměně českých korun na valuty je nezbytné postupovat s kliedem. Cesta na dovolenou každého "měniče" postaví před otázku, kolik je třeba vzít s sebou peněz? Měnit, nebo neměnit valuty už doma? Kde? A za kolik? Chybná odpověď pak může vyši vysněnou dovolenou dosti podražit.

DOVOLENÁ 2013: Měníte valuty na dovolenou? Tak s rozmyslem!




Jaké peníze měnit?

Pokud jedete na dovolenou do zahraničí, je rozhodně dobré být připraven na nenadálé události, a proto je vcelku pochopitelný záměr mít sebou nějaké ty valuty. Drobný pamlsek na benzinové pumpě, použití toalet, spropitné.. To všechno lze řešit s použitím karty jen velmi obtížně. V drtivé většině evropských i mimoevropských destinací si vystačíte s eury nebo s dolary. Dolary preferujte hlavně při cestách do států severní Afriky, kde se místní obchodníci často řídí pro ně výhodným heslem „1 dolar = 1 euro“. Za dolary a eura nakoupíte lokální měnu v každé zemi světa, rozhodně nevěřte tomu, že je u nás seženete výhodněji.

Kde valuty vyměnit?

Na výběr máte v podstatě ze tří variant – banka, směnárna a ulice. Na třetí alternativu ihned zapomeňte, pokud se nechcete nechat okrást nebo nechcete napomáhat vyprání špinavých peněz. Ze spotřebitelských testů vyplynulo, že výhodnější je měnit ve směnárnách než v bankách. Jednak nabízejí výhodnější kurzy, a navíc se je výměna velmi často bez poplatku, na rozdíl od bank – většina z nich si od vás totiž nechá zaplatit jak za nákup, tak za prodej valut. Směnárny nabízejí lepší kurzy, často lze natrefit i na výhodnou akci, kdy dostanete VIP kurz i při běžné výměně – k němu vám mnohde stačí přinést vytisknutý leták z internetu nebo zopakovat "heslo", jež není těžké zjistit. Dobré je věnovat výměně trochu času a srovnat si aktuální kurzy v několika provozovnách, třeba na internetu nebo cestou na oběd. Jedn se však spíše o dobrý pocit z toho, že se "nenecháte oškubat", než z úspory jež zachrání váš rodinný rozpočet. I zde samozřejmě platí, že bez poplatku nemusí nutně znamenat nejvýhodněji. Je logické, že čím více měníte, tím spíše se vám vyplatí investovat čas do porovnání kurzových nabídek. Běhat kvůli ušetřené stokoruně čtyři dni po městě, to asi není to pravé ořechové...

.

KDE VYMĚNIT VALUTY? ZKUSTE TO ZDE!

.

Přísun zahraničních měn je ve směnárnách většinou závislý na odkupech od turistů nebo obchodníků akceptujících cizí měnu, proto vám také může trvat, než seženete požadované množství valut. Jakkoliv ve větších městech s náporem turistů nebývá s nedostatkem nejdůležitějších valut velký problém, informujte se raději dopředu.

Kolik měnit?

Rozhodně jednejte s rozvahou. Dopředu počítejte s tím, že na nákupech „kdyby náhodou“ proděláte, pokud se budete chtít přebytečných valut po dovolené zbavit (a nenahraje vám měnový vývoj – s tím raději nepočítejte). Popřemýšlejte o tom, kolik peněz budete na dovolené potřebovat. Pokud jedete na dnes velmi rozšířenou all-inclusive dovolenou, nespotřebujete navíc téměř nic, maximálně něco na nákup suvenýrů (opět opakujeme - během pobytu si mlžete omrknout, co byste si chtěli koupit, a zaplatit za to platební kartou, případně si v hotelu nebo místní bance vybrat z bankoatu. Praxe ukazuje, že s peněženkou plnou valut roste nutkání utratit alespoň část z nich, často za zbytečnosti, a dovolená se vám tak může nepříjemně prodražit.

ZÁVĚREČNÁ RADA? VALUTY NECHTE VE SMĚNÁRNĚ A PLAŤTE KARTOU

Budeme se sice opakovat, ale víme proč - rozhodně nezapomínejte na to, že v cizině lze platit nebo vybírat z bankomatu platební kartou, kterou běžně používáte v České republice. Nemusíte si zařizovat žádnou speciální. A často to vyjde mnohem levněji – ubude vám starostí se sháněním valut, snížíte riziko okradení a vyberete/utratíte pouze to, co opravdu potřebujete.



DOVOLENÁ 2013: Měníte valuty na dovolenou? Tak s rozmyslem!

...
Poprvé jsem měnili peníze u Valuty.net na doporučení a jsme velice spokojení s přístupem i výměnou p...
valuty.net
Jednoznačně valuty.net! Vždycky jsme s touto směnárnou byli spokojení. ...
Valuty.net
Děkuji za tip, dneska jsem tam byl(valuty.net) a po like na jejich stfrance sem dostal i VIP ceny a ...

Pokud trochu u nakupování v cizině přemýšlíte a nekoupíte každou blbost, vyjdou většinou valuty levn...
Diskutovat (5)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12593590816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více