DOVOLENÁ 2012:
Nepodceňujte cestovní pojištění!


03. 07. 2012  11:28     BP.com     komentáře (0)

I letos přinášíme seriál článků zabývajících se prázdninovou dovolenou. Poradíme vám, jak si co nejhospodárněji užít váš pobyt v zahraničí. Dnes se dozvíte důležité informace o cestovním pojištění.





Dovolená - radost skrývající rizika

Čas dovolených je v plném proudu, radovánky za hranicemi znamenají příjemné osvěžení pracovního nebo studijního drilu, ale skýtají také mnohá rizika. Proti většině z nich se můžete pojistit. Vyplatí se to? Rozhodně ano. I když se sklon ke spotřebě cestovnímu pojištění u Čechů jednoznačně zvýšil, řada obyvatel stále ještě vyráží do zahraničí bez pojištění. Pojistná událost však není jako splátka za telefon – rozhodně ji nečekejte pravidelně. Největším nebezpečím je spoléhat se na nutkání typu: „Desetkrát se mi nic nestalo, proč by se mi něco mělo stát teď.“ To se vám může hrubě nevyplatit! „Stačí jedna nepozornost či zdravotní komplikace a dovolená se může ve svém důsledku změnit v celoživotní hypotéku,“ řekl nám před časem Jiří Cívka z pojišťovny Generali. Následky mohou být fatální, a nejen po zdravotní stránce. Pojišťovna eviduje případ, kdy jedna pojistná událost klienta v zahraničí přišla na astronomických 3,5 miliónu korun. . SPOČTĚTE SI POPLATKY.  .

Jaká cestovní pojištění volit?

Základem pojištění na dovolenou by rozhodně mělo být pojištění léčebných výloh, které se týká i výdajů spojených s náhlým onemocněním nebo úrazem. I nepotvrzené podezření na zlomeninu či zánět středního ucha může být nepříjemným finančním překvapením, pokud nejste pojištěni. Proto neriskujte... Stejně důležité je však i pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu na zdraví a majetku druhých osob. Člověk by měl vždy promyslet všechny aktivity, které bude provozovat. Česká asociace pojišťoven (ČAP) radí: „Patříte-li k milovníkům intenzivnějších zážitků, vždy konzultujte s pojišťovnou rozsah pojištění a možnosti připojištění. Některé adrenalinové aktivity mohou být uvedeny ve výlukách, proto doporučuji důkladně prostudovat pojistné podmínky.“

Rozšířené omyly o cestovním pojištění

 

Pozor - pojištění možná už máte!

Zapomínat byste neměli ani na fakt, že některá pojištění máte již obsažena v uzavřených pojistných či finančních produktech. Například málokdo ví, že řada základních pojištění je standardní součástí (a mnohdy zpoplatněnou součástí) platebních karet - informujte se proto u vaší banky. Duplicitní pojištění totiž patří k nejčastějším neefektivitám ve spotřebě finančních produktů českých domácností.

.

Podle zkušeností ČAP je jedním z nejčastějších a nejrizikovějších chyb dovolenkářů to, že považují Evropský průkaz zdravotního pojištění (EPZP) za alternativu cestovního pojištění. To však není pravda. "Tento průkaz rozhodně není ekvivalentem cestovního pojištění. Zajistí pouze lékařsky nezbytnou zdravotní péči na území Evropy, ale pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů, navíc s často vysokou spoluúčastí pacienta na ošetření, léky, zdravotní pomůcky či na hospitalizaci,“ upozorňuje. V rámci EPZP také nelze využít asistenční služby, postižený pak sám hradí například výjezd lékaře či převoz do zdravotnického zařízení nebo mnohdy velmi nákladný transport zpět do České republiky. Pozor byste si měli taktéž dát na tzv. výluky z pojištění. O co jde? Název napovídá, že existují situace, za kterých výhody pojistné ochrany ztrácíte. Většina pojišťoven vám neposkytne pojistné plnění v důsledku úrazu či onemocnění, které existovalo již v době sjednání. V praxi jsou časté i výluky událostí vzniklých pod vlivem alkoholu (ať již alkohol měl na vznik události vliv nebo ne). V základním cestovním pojištění nebývají pokryté úrazy vzniklé při provozování rizikových, nebezpečných nebo adrenalinových sportů. . ĆTĚTE TAKÉ - POUŽÍVAT PLATEBNÍ KARTU V ZAHRANIČÍ SE VYPLATÍ  .


DOVOLENÁ 2012: Nepodceňujte cestovní pojištění!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15518217312

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více