dTest:
I přední české banky požadují nezákonné úroky.


28. 06. 2011  10:36     dTest     komentáře (0)

Do prodlení se lze dostat velice snadno – někdy stačí třeba založená složenka či chybně uvedený variabilní symbol u zadávaného příkazu k platbě splátky. Co následuje? Druhá strana má nárok na tzv. úroky z prodlení, které v současné době dosahují 7,75 % ročně. Někteří věřitelé si ale ve smlouvách se spotřebiteli sjednávají úroky až pětinásobně vyšší. A vědí, že nesmějí.





Přestože soudy zastávají jednoznačný názor ohledně neplatnosti smluvních úroků z prodlení ve smlouvách se spotřebiteli, banky, úvěrové společnosti a dodavatelé energií to nepřestávají zkoušet, a ve svých smlouvách a podmínkách si vymiňují úroky přesahující ty zákonné až téměř pětinásobně. K jejich často jedinému argumentu, že smlouva byla dobrovolně uzavřená v režimu obchodního zákoníku, kde jsou smluvní úroky možné, Martina Vernerová, právní poradkyně časopisu dTest dodává: „I když se příslušná smlouva uzavírá v režimu obchodního zákoníku, při prodlení bude spotřebitel vždy platit úroky podle občanského zákoníku, tedy 7,75% ročně.“

.

Zatímco u tzv. nebankovních úvěrových společností nezákonné úroky tolik nepřekvapí, jejich hojný výskyt lze bohužel zaznamenat i u bank. „Mezi bankami je dokonce docela složité najít nějakou, která úroky požaduje v zákonné výši. V tomhle ohledu si s nebankovními společnostmi nijak nezadají. Naopak pozitivní zjištění je, že problematické z tohoto hlediska nejsou smlouvy největších mobilních operátorů ani pojišťoven,“ konstatuje Vernerová.

 

.

Zajímavé je, že věřitelé většinou moc dobře o neplatnosti takových ujednání vědí a hřeší jen na neznalost spotřebitele, který pod nánosem upomínek raději zaplatí, aby se vyhnul případnému soudu. „U soudu to ale vypadá tak, že věřitelé berou žalobu zčásti zpět a spokojují se jen s úroky v zákonné výši,“ uzavírá Vernerová.

 

.

Výsledky průzkumu časopisu dTest, kde najdete přehled finančních ústavů a dalších potenciálních věřitelů, kteří po spotřebitelích požadují nezákonné smluvní úroky, si lze zdarma stáhnout na www.dtest.cz/uroky.



dTest: I přední české banky požadují nezákonné úroky.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12628474032

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více