dTest:
Kolik stojí běžný účet?


11. 09. 2015  00:38     dTest     komentáře (0)

Obyčejný účet za stokoruny měsíčně? Na to už dnešní klient žádné bance neskočí. Přestože se tradiční kamenné banky vůči svým mladším konkurentkám dlouho vymezovaly prohlášeními o „kamenné“ kvalitě, svoji válku za poplatky nevyhrály. Účty zdarma nyní nabízejí také, nuly v sazebníku však bývají něčím podmíněné.

dTest: Kolik stojí běžný účet?




Slova „když budeme vaší hlavní bankou“ představují typickou podmínku pro odpuštění poplatků za vedení účtu. „Banka sazebník proškrtá, když se upíšete, že na váš účet přibude měsíčně určitá minimální částka, nejčastěji mezi 10 a 15 tisíci korunami. Jinde to nahrazují přímočarou formulací, že vám k nim bude chodit výplata či důchod. Často vám pak nabídnou i bonusové výběry z bankomatů nebo bezplatné bezhotovostní operace,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. A dodává: „Neupisujte se však k něčemu, co nemůžete do budoucna plnit. Účet zdarma se může hodně prodražit, pokud nesplníte stanovené podmínky.“

Ačkoli vedení účtu je zdarma, mohou vás překvapit jiné nečekané poplatky. Ačkoli každý bankomat kontroluje, zda může vydat požadovaný obnos, některé banky účtují poplatek za výpis zůstatku v bankomatu. Zvláště paradoxní je, pokud zaplatíte více za zjištění zůstatku, než kolik by stál samotný výběr. Dalším příkladem jsou platby za elektronické bankovnictví nebo správu platební karty. Přestože jde o standardní náležitosti spojené s používáním běžného účtu, v sazebnících bývají tyto služby uvedené odděleně, a to zvláště u velkých bank.

Na čem vydělávají nízkonákladové banky, když nežádají paušál ani jiné poplatky? Jde o tzv. transakční banky, které žijí z provizí za vaše transakce. Také proto tlačí na některé služby, konkrétně to bývají platby kartou u obchodníků. Řada bank nabídne výběry z bankomatu nebo vedení karty zdarma jen těm, kteří kartou aktivně platí. Požadovat budou buď určitou četnost, nebo úhrnnou výši plateb a bývá jedno, zda utrácíte v obchodech kamenných nebo elektronických.

14 z 20 běžných účtů, které jsme porovnávali, dnes nabízí alespoň nějakou variantu více méně zdarma. Jakým způsobem mezi sebou soutěží? Někde je to komplexní nabídka, kdy například vlastním klientům snižují sazbu u hypotečního úvěru. Jinde naopak zvýší úročení zůstatku. Další rozdíly najdeme v přístupu k moderním technologiím, jako jsou bezkontaktní karty nebo NFC nálepky. Někde stále nejsou standardem a jinde zase nepatří do standardu zdarma,“ říká Lukáš Zelený.

Placení pouhým přiložením peněženky ke čtečce má přitom řada lidí v oblibě. Je rychlejší než v hotovosti, protože platby přes NFC do pětiset korun nevyžadují klasickou autorizaci PINem. NFC čipy (nejen karty, i nálepky) tedy vyžadují určitý dohled a obezřetnost. Pokud je někde vytratíte, okamžitě platební nástroj zablokujte. Oznámením přechází odpovědnost za škody kompletně na banku. Do té doby sami sobě odpovídáte za ztráty při neautorizovaných transakcích do výše 150 eur, banka ručí až nad tento rámec.

Výsledky srovnání výběru ze sazebníků běžných účtů bank a záložen naleznete na www.dtest.cz/bezne-ucty



dTest: Kolik stojí běžný účet?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12463738304

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více