dTest podal žalobu na Českou spořitelnu, žádá zákaz bankovních poplatků


16. 03. 2013  10:09     dTest     komentáře (0)

Sdružení dTest podává již druhou žalobu, ve které požaduje zdržení se účtování poplatků za vedení úvěrových účtů. Žalovanou bankou je Česká spořitelna.

dTest podal žalobu na Českou spořitelnu, žádá zákaz bankovních poplatků




Žaloba byla podána v návaznosti na bezvýsledné vyjednávání s bankou. „Českou spořitelnu jsme nejprve vyzvali k mimosoudní dohodě. Bohužel však naše podmínky neakceptovala, a proto podpoříme poškozené klienty vlastní žalobou,“ říká právní poradce sdružení dTest Miloš Borovička a dodává: „Naše sdružení je jedno z mála v České republice, které se prostřednictvím žaloby může domáhat, aby soud účtování poplatků konkrétní bance zakázal.“ Soudní postup zvolil dTest v loňském roce také vůči Komerční bance.

Ve vztahu k ostatním bankovním institucím plánuje dTest zvolit změnu taktiky tak, aby mohl zasáhnout do většího množství vztahů. „U dalších bank jsme se rozhodli podpořit ty spotřebitele, kteří už žalobu podali sami,“ říká Borovička a upřesňuje: „V některých sporech je již nařízené jednání. Pokud do nich vstoupíme jako vedlejší účastník, můžeme poškozené klienty přímo podpořit svou argumentací. Mělo by tak být rozhodnuto dříve než v případě vedení samostatného sporu.“
Podle sdružení je účtování poplatků za vedení úvěrových účtů nezákonné, protože je spotřebitel platí vlastně dvakrát - kromě poplatku samotného i v rámci úroku. „Úvěrový účet nelze použít k ničemu jinému, než ke splácení úvěru. Slouží tak vlastně jen bance a nikoliv klientovi,“ vysvětluje Borovička.

Žaloba na Českou spořitelnu byla připravena ve spolupráci s advokátní kanceláří Toman & Devátý, která se problematice ochrany spotřebitelů již dlouho věnuje. „Advokátní kancelář nás bude zastupovat i v dalších sporech, včetně již probíhajícího s Komerční bankou. Spojením našeho úsilí snáze pomůžeme spotřebitelům od nezákonných poplatků,“ dodává Borovička.



dTest podal žalobu na Českou spořitelnu, žádá zákaz bankovních poplatků

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16189357072

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více