dTest upozorňuje na nestandardní praktiky společnosti CPE


21. 03. 2013  11:53     dTest     komentáře (0)

Bezdůvodné smluvní pokuty, peníze poskytnuté až po roce od požádání a nevyvážené rozložení práv a povinností provázejí poskytování úvěrů společností CPE. Ta je nyní předmětem častých stížností spotřebitelů.

dTest upozorňuje na nestandardní praktiky společnosti CPE




Jednání společnosti CPE Credits of Private Equity a.s. je nestandardní. Je-li žádost o úvěr akceptována, není dalším krokem výplata požadovaných peněz. Namísto toho platí žadatel několik tisíc jako poplatek za zpracování návrhu smlouvy a za smluvní pokuty. Peníze si přitom společnost CPE sama strhne z účtu zákazníka. Podmínkou k získání úvěru je totiž povinné zřízení inkasa v její prospěch. Nemá-li zákazník na kontě dostatečný zůstatek, může následovat další smluvní pokuta ve výši 12 000 Kč.

Při vyplácení půjčených peněz dostane zákazník nejprve 1 000 Kč. Po třech měsících může očekávat dalších 10 000 Kč a po roce od uzavření smlouvy mu společnost slibuje vyplatit zbývající část žádaných finančních prostředků. „Oddálené poskytnutí půjčky ovšem nic nemění na skutečnosti, že ji zákazník začíná splácet ihned po uzavření smlouvy,“ upozorňuje vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený a současně dodává: „V praxi jsme však neměli možnost postup prověřit, protože žádnému ze spotřebitelů, kteří se na nás obrátili, půjčku neposkytli.“

Při poskytování úvěrů se společnost CPE opírá o své smluvní podmínky. Ty jsou ovšem značně nepřehledné. Zákazník je zde označován jednou jako klient, jindy jako navrhovatel a posléze příjemce. Už na první stránce se ztrácí rozdíl mezi smlouvou a jejím návrhem. Absurdní je rovněž úprava placení smluvní pokuty bez platné smlouvy.

Obchodní podmínky upravují řadu povinností. Prakticky všechny ovšem leží na spotřebiteli. „Po právní stránce jsou podmínky značně nedokonalé a nelogické. S ohledem na značnou nevyváženost údajné smlouvy se domníváme, že by mohla být soudem považována za absolutně neplatnou,“ říká Lukáš Zelený a dodává: „Zákazníkům, kteří nejsou se službami společnosti CPE spokojeni, doporučujeme obrátit se na naši poradenskou linku 299 149 009. Obecně je třeba velmi zvažovat, u koho si půjčit peníze a nikdy nepodepisovat smlouvu u subjektu, jehož obchodní podmínky jsou spíše odrazující.“



dTest upozorňuje na nestandardní praktiky společnosti CPE

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12615515808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více