Důvěra v ekonomiku českých spotřebitelů i firem nadále klesá


25. 01. 2021  09:35     Tomáš Volf     komentáře (0)

Index ekonomického sentimentu za leden klesl na 87,3 bodu. Samostatně vykazovaná spotřebitelská důvěra za leden padá na 88,5 z více než 90 bodů v prosinci.

Důvěra v ekonomiku českých spotřebitelů i firem nadále klesá




Důvěra podnikatelů v průmyslu jde v lednu dolů na 93,2 bodů. Zvedl se podíl těch podnikatelů, kteří svou situaci hodnotí jako nedostatečnou. V dalších měsících většina z nich nevidí jako reálné, že by se ekonomická situace výrazně zlepšila.  

Podobně je na tom i důvěra obchodníků. Ta spadla na 90,4 b. I u této skupiny podnikatelů platí, že jejich výhled pro další tři měsíce je nižší, než před měsícem. 

Významně zasaženým sektorem jsou služby. Asi není překvapením, že i zde došlo v lednu k poklesu v hodnocení ekonomické situace. Důvěra podnikatelů ve službách spadla na 78,1 b. V dalších třech měsících však vyšší podíl podnikatelů čeká zvýšený zájem o sektor služeb. Je logické, že s prvním uvolněním podmínek si lidé budou chtít dopřát to, co dlouhé měsíce nemohli, takže zájem o služby nejspíš vzroste. 

Důvěra mezi spotřebiteli jde také dolů. Jejich očekávání spadlo na 88,5 b. Z údajů ČSÚ lze vysledovat hned několik nebezpečných tendencí. Zvedl se podíl spotřebitelů, kteří očekávají zhoršení své ekonomické situace, méně jich hodlá spořit a obavy z rostoucí nezaměstnanosti také vyskočily vzhůru.

Očkování neprobíhá zdaleka tak rychle, jaká byla očekávání. Změny v PES jsou nejasné a až příliš časté, celková důvěra lidí v akceschopnost vlády a především v efektivitu vládních opatření klesá. V neposlední řadě, podpora pro podnikatele v některých oborech funguje dobře, v jiných výrazně pokulhává. Tento nesoulad jen podkopová důvěru spotřebitelů i podnikatelů a zdá se, že v dalších měsících se na tom nic zásadního nezmění. 


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Důvěra v ekonomiku českých spotřebitelů i firem nadále klesá

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16500267104

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více