ECB dělá pro podporu evropského růstu, co může. Nyní je řada na vládách.


13. 10. 2014  18:00     TZ     komentáře (0)

Inflace v eurozóně již dávno klesla pod hranici označovanou Evropskou centrální bankou (ECB) za kritickou. Stále častěji skloňovaným termínem je deflace. Evropská ekonomika stagnuje a nedaří se ani velkým hráčům, jako je Francie či Itálie. A s oslabující ekonomikou sílí kritika vůči měnové politice ECB. 

ECB dělá pro podporu evropského růstu, co může. Nyní je řada na vládách.




Ta však už udělala, co mohla a je evidentní, že její opatření sama o sobě motor evropského hospodářství nenastartují. Je potřeba, aby se aktivně zapojily i jednotlivé státy eurozóny.

Nechceme deflaci, chceme inflaci, to je v kostce, oč běží, pokud se bavíme o měnové politice centrálních bank. „V deflaci peníze drží svoji hodnotu a není potřeba, aby pracovaly, mohou klidně ležet zavřené v trezoru. Pokud peníze nepracují, znamená to, že nejsou investovány, neslouží hospodářství. Krevní oběh ekonomiky se zastavuje,“ vysvětluje rizika poklesu cenové hladiny Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

ECB ve snaze o odvrácení hrozby deflace snížila úroky na rekordních 0,05 % a navíc hodlá začít nakupovat zajištěné cenné papíry od komerčních bank. „To jsou nejúčinnější opatření, ke kterým centrální banka může přistoupit. Jejich efektivita roste s objemem peněz, které banka do ekonomiky napumpuje, důležitá je i volba aktiv, která se trochu liší od těch nakupovaných centrálními bankéři v USA,“ říká Aleš Prandstetter.

Bok po boku s ECB by ale s neradostnou ekonomickou situací měly bojovat i státy osmadvacítky, a to prostřednictvím strukturálních reforem a rozpočtových škrtů. O tom, že se to vyplatí, svědčí vývoj ve Velké Británii. Ta už zhruba před třemi lety začala zavádět jednak úsporné programy, jednak projekty na podporu ekonomiky, například v oblasti státní pomoci perspektivním podnikům, investic do výstavby silnic či snižování nezaměstnanosti mladých lidí. Výsledkem je přece jen lepší zotavení tamní ekonomiky než ve zbytku Evropy.


A jak se mají v současné situaci zachovat investoři? „V důsledku dalšího snížení úrokových sazeb hotovost v euru nebo koruně téměř nic nevynáší. Investorům doporučujeme tam, kde to zapadá do jejich rizikového profilu, aby hotovostní prostředky investovali buď do výnosnějších aktiv, především akcií, nebo případně do měn s vyšším úrokem nebo do měn, u nichž čekáme posílení vůči koruně. To je v prvé řadě americký dolar. Americké akcie v dolarech by tudíž měly být vhodnou volbou,“ radí Aleš Prandstetter.

Další zajímavé zprávy z bank naleznete ZDE!



ECB dělá pro podporu evropského růstu, co může. Nyní je řada na vládách.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15575055184

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více