Ekonomická důvěra spotřebitelů je nejnižší od dubna


24. 11. 2020  17:19     Tomáš Volf     komentáře (0)

Ekonomická důvěra spotřebitelů šla výrazně dolů. Dle dnešních čísel z ČSÚ se snížila na 83,1b, což je nejhorší výsledek od letošního dubna, tedy od jarního zastavení ekonomiky. Méně lidí hodlá spořit, navíc se větší podíl lidí obává dalšího růstu nezaměstnanosti. 

Ekonomická důvěra spotřebitelů je nejnižší od dubna




Další data o nezaměstnanosti se dozvíme začátkem prosince. Poslední čísla z MPSV však ukázala dokonce na pokles nezaměstnanosti na 3,7 %, avšak nezapomínejme, že stále fungují dotace státu v této oblasti. Pokud nedojde k jejich prodloužení, můžeme se dočkat skokového nárůstu počtu lidí bez práce už začátkem roku, kdy se do situace C19 připočtou sezónní faktory, jako končící smlouvy na dobu určitou či omezení stavebních prací.

Podnikatelská důvěra v oblasti průmyslu klesla na 87,9b., což je nejhorší výsledek za posledních pět měsíců. Snížila se výroba, poptávku hodnotí podnikatelé jako nedostatečnou, naopak zásoby šly vzhůru. Všechny tyto znaky jsou v podstatě oprávněné, vzhledem k situaci v ekonomice. 

Podíváme-li se do oblasti služeb, tedy do sektoru výrazně postiženým opatřeními vlády zjistíme, že důvěra subjektů se nadále snižuje na 71,2b. Dnešní situace je o to horší, že se zvyšuje počet podniků a firem, které nevěří ve výraznější probuzení poptávky v dalších pěti měsících. 

Pokud do dnešních čísel zahrneme veškeré dílčí údaje, pak data ukazují na celkový pokles indikátoru důvěry na 82b., tedy nejníže od letošního července. 

Situace se trvaleji obrátí k lepšímu až s jasným plánem distribuce vakcíny, což by mohlo uklidnit trhy. 

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Ekonomická důvěra spotřebitelů je nejnižší od dubna

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15619903856

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více